Gündem

Deprem anında cankurtaran “Yaşam Üçgeni” pozisyonu nedir? Nasıl yapılır, önemi nedir?

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki deprem Türkiye’nin Güney bölgelerinde sarsıcı etkisini yeni günde tekrar hissettirdi. Deprem bölgelerine yönelik arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ederken içerisinde Hatay, Malatya, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın yer aldığı 10 ilde çalışmalar devam ediyor.

Uzmanlar uyarıyor! Deprem sonrasında yapılan Hayat Üçgeni yaşama tutunabilmeyi sağlıyor. Doğru pozisyon ile hayatta kalabilmek mümkün. Yardım çalışmaları sırasında enkaz altında kalan vatandaşların Yaşam Üçgeni sayesinde kurtulduğu ifade ediliyor.

YAŞAM ÜÇGENİ NEDİR?

Sarsıntıların yer yer devam ettiği vatandaşların korku ve panikle sokaklarda gecelediği günün ertesinde devam edebilecek ani sallantı durumuna karşı Yaşam Üçgeni nasıl uygulanmalıdır? Tek tek açıklandı. Deprem anında uygulanabildiğinde enkaz altından sağ salim çıkabilmek mümkün oluyor.

Bina çökme durumunda mobilya ya da nesneler iç çizilmeden kaynaklı olarak nesne üzerine düşen tavanın ağırlığı belirli bir noktada boşluk alanı oluşturuyor. Bu boşluk “Hayat Üçgeni” ya da “Yaşam Üçgeni” olarak adlandırılıyor. Nesnenin büyüklüğü daha güçlü ve daha az bir kompakt kurmayı sağlıyor. Nesne ne kadar az sıkışırsa oluşacak boşluk bir o kadar büyüyor. Oluşan boşluk güvenilir şekilde saklanabilmek için kullanılabiliyor ve bu sayede kişinin yaralanma olasılığı da azalmış oluyor.

YAŞAM ÜÇGENİ NASIL OLUŞTURULUR?

Bina çöktüğünde ağır molozların altında ezilme ve yaşamını yitirme sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. İçgüdüsel olarak kedilerin, köpeklerin ve bebeklerin cenin pozisyonuna girdikleri fark edilir. Bu bir hayatta kalma içgüdüsüdür. Sunulan ortamda ne kadar az boşluk oluşturulursa hayatta kalma olasılığı daha çok artar. Bir cismin yanına -kanepe olabilir- gidildiğinde üçgen pozisyonunda açıyı daraltarak kişinin sığabileceği kadar boşluk oluşturması gerekiyor. Bu sayede dışarıdan gelebilecek herhangi bir ağır yükün altında ezilmeden saatlerce deprem bölgesinde canlı halde kalabilmek mümkün oluyor.