Gündem

Dünyada yaşanan en büyük deprem ne zaman oldu? En şiddetli deprem hangisi?

Dünyanın en büyük depremi nerde oldu? En büyük deprem hangi tarihte ne zaman gerçekleşti? Türkiye’de yaşanan şiddetli deprem sonrasında akıllara bu deprem soruları geldi. İşte dünyanın en büyük depremiyle detaylar….

Türkiye’de yaşanan şiddetli deprem sonrasında, akıllara deprem soruları geldi. En büyük deprem nerede, ne zaman oldu? Deprem, yer kabuğun beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan enerji sonucundaki sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması demektir.

Depremler şiddetlerine göre etki alanları ve yıkım etkisi değişmektedir.  Geçtiğimiz günler içerisinde ülkemizde meydana gelen 7.7 şiddetindeki Kahramanmaraş depremi oldukça şiddetli bir depremdi. Diğer civar illerde de etkisi oldukça hissedildi. Bu deprem nedeniyle çok ciddi göçükler oluşurken binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu. Binlerce kişi de yaralı.

DÜNYANIN EN BÜYÜK DEPREMİ

Türkiye’de mart ayının ilk haftası, deprem bilincinin oluşturulması ve olası felaketlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla çeşitli etkinliklerle “Deprem Haftası” olarak anılıyor. ( Elmurod Usubaliev – Anadolu Ajansı )

Yaşanılan bu deprem sonrasında, dünyanın en büyük depreminin hangisi olduğu da merak konusu oldu. İşte merak edilen o deprem. Dünyanın en büyük depremi Şili’de meydana geldi. 22 Mayıs 1960 yılında meydana gelen şiddetli deprem yaklaşık olarak 1000 kilometrelik bir alanda hissedilmiş oldu. Bu deprem 9.5 şiddetinde olurken depremin sonucunda da 1655 insan hayata veda etti. Aynı zaman 3 bin kişi yaralanırken 2 milyon kişi de evsiz bir şekilde kaldı.

Toplamda 550 milyon dolarlık bir hasara sebep olan depremim sonucunda ise tsunami meydana geldi. Meydana gelen tsunami 10 bin kilometrelik alana yayılarak Hawaii, Filipinler, Japonya’ya ulaştı dalgalar. Dev dalgalardan sonra ise Hawaii’de 61 kişi, Japonya’da 138 kişi, Filipinler’de ise 32 kişi hayata veda etti.

EN BÜYÜK İKİNCİ DEPREM

En şiddetli deprem olarak bilinen ikinci deprem ise Alaska depremidir. Alaska’da 28 Mart 1964 yılında meydana geldi. Bu deprem 3 dakika kadar sürdü. Bu deprem, 9.2 şiddetinde olurken aynı zamanda tsunamiyi de etkiledi. Sarsıntı ve peşi sıra gelen dalgalar sonucunda 128 kişi yaşamını kaybetti. Aynı zamanda toplam olarak 310 milyon dolarlık hasar meydana geldi.

Bu zamana kadar süren en uzun deprem ise Sumatra’da 26 Aralık 2004 yılında yaşandı.