Gündem

Depremin şiddeti barajda çatlaklar oluşturdu! Malatya Sultansuyu barajında tahliye çalışmaları başladı!

Kahramanmaraş merkez üssü olarak meydana gelen deprem sonrasında Malatya’da bulunan Sultansuyu Barajı’nın gövde kısmında çatlaklar oluştu. Baraj suyunun kontrollü şekilde uzmanların yönlendirmesi ile tahliyesi sağlandı.

Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde gerçekleşen iki depremin ardından 10 ilde büyük felaket yaşandı. Arama kurtarma çalışmaları 4. günü ile devam ederken ülkenin farklı noktalarından depremin etkisinin doğada yansıması hissediliyor. Malatya’da Sultansuyu barajı oluşan çatlaklar nedeniyle tahliye edilmeye başlandı.

“TEDBİRLİ OLSUNLAR!”

Konu üzerine Malatya Valiliği tarafından açıklama yapıldı. Sultansuyu Barajı’nın tedbirli bir şekilde kademeli olarak boşaltılacağı ifade edildi. İldeki farklı barajlarda herhangi bir problem olmadığı yalnızca Sultansuyu barajında böyle bir tehlikeli durum oluştuğunu ifade edildi. Valilik vatandaşları da uyardı: “Tedbirli olsunlar” diyerek dikkatli olunmasını istedi.

BARAJDAKİ SORUN NEYDİ?

Sultansuyu barajında yapılan inceleme sonrasında gövde aksı kısmında hasar oluştuğu fark edildi. Barajda kısmi olarak çatlaklar da yer alıyordu. Kesit içlerinde tabakasal olarak açılmalar olduğu da fark edildi.

Karın şiddetinin ve iklim şartlarının soğuduğu derinden hissedilen Malatya’da barajı üzeri karlarla kaplanmaya başlandı. Bunun yanı sıra depremi etkisiyle çatlak ve yarıklar oluştu.

YA ONARILACAK YA DA YIKILACAK!

Malatya’nın sultansuyu barajında yapılan incelemeler sonrasında konu üzerine uzmanlığı bulunan Doçent Doktor Ceyhun Özçelik: “Barajda su seviyesi bir buçuk metreye kadar düştü” ifadesinde bulundu. Konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi:

“Her ihtimale karşı yetkililer kontrollü şekilde rezervuarları tahliye etmeye başladı. İlerleyen saatlerde yapılacak tetkik ve analizlerin sonucunda barajın yeniden onarılması ya da tamamen yıkılmasına karar verilecektir” dedi.