Editörün SeçtikleriGündem

Japon deprem uzmanı açıkladı: Fay hattı henüz kırılmadı! “Zamanı söyleyemem ama bu hatta deprem öngörüyorum”

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık deprem sonrasında Türkiye yeniden deprem gerçeği ile yüzleşti. Yıllardır ülkemizde çalışan Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, yaşanan deprem felaketinden sonra Hatay fayının henüz kırılmadığını belirtti. Hatay ve devamında Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’a kadar uzanan bir hat olduğunu belirten uzman ismin açıklaması haberimizde..

Moriwaki, “Hatay ve devamında Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’a kadar uzanan bir hat var. Zamanı söyleyemeyiz ama bu hatta bir deprem öngörüyorum” dedi.

BU HATTA BİR DEPREM ÖNGÖRÜYORUM

ekonomim.com’a konuşan Moriwaki, Doğu Anadolu fay hattında, daha önce Elazığ ve Kahramanmaraş faylarının kırıldığını söylemişti. Hasarın merkezden ziyade güney kısmında daha çok olduğunu söyleyen Moriwaki, “Hatay ve devamında Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’a kadar uzanan bir hat var. Zamanı söyleyemeyiz ama bu hatta bir deprem öngörüyorum” dedi.

SİSMİK İZALATÖRLERİN ÖNEMİ

Moriwaki, sorunlu olan yapılan bir kısmının yıkılıp yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyledi. Özel kauçukların kullanıldığı sismik izolatörlerin olduğu binaların deprem ne kadar şiddetli olursa olsun yıkılmadığını belirten uzman isim, başta hastane ve okullar olmak üzere tüm binalarda zorunlu olması gerektiğini belirtti.

DAĞ TARAFINA DOĞRU YAPILMALI

Depremde yıkılan binaların aynı yere değil, mutlaka dağ tarafına doğru yapılması gerektiğini söyleyen Japon deprem uzmanı, “1999 yılındaki depremden sonra, İzmit, Yalova gibi şehirlerde yumuşak zeminlere fabrikalar yapıldı. Oysa o dönemin siyasilerinin de söylediği fakat hayata geçiremediği fikir bence mantıklı. Sanayi tesislerinin deprem riski az olan yerlerde toplanması gerekiyor. Yani herkes ve herşey bu bölgede olmasın, nüfus yoğunluğu azaltılsın” uyarısında bulundu.