TÜBİTAK deprem bölgesindeki bebekler için uygulama tasarladı! DerinGÖRÜ yüz tanıma sistemi ile aileler bebeklerine kavuştu!

TÜBİTAK deprem bölgesinde yalnız kalan çocuklar için özel bir uygulama geliştirdi. Uygulama Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile birlikte yürütüldü. DerinGÖRÜ adı verilen yüz tanıma sistemi sayesinde şu anda 78 farklı çocuk ailesi ile biraraya getirilebildi.
Deprem bölgesinde karmaşanın ve kaos’un bulunduğu ortamda çocukların ailelerine ulaşabilmesi zor hale geliyor. Özellikle bebeklerin güvenilir şekilde korunabilmesi ve enkaz altından günler sonra dahi olsa çıkarılan ailesi ile buluşturulabilmesi için bu uygulama büyük bir kolaylık sağladı.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri bölümünde müdürlük yapan Musa Şahin refakatsiz olan anne babasından ayrı olmak zorunda kalmış çocuklarla ilgili özel çalışmalar yürütüldüğünü ifade etti. Konuşmasında enkazdan çıkarıldıktan sonra tüm bebeklerin tedavilerinin hastanelerde görevliler tarafından yapıldığı paylaştı.
TEDAVİ GÖREN ÇOCUK SAYISI KAÇ OLDU?
Çocukların daha güvenilir bir ortamda barınabilmeleri için nakil işlemleri yavaş yavaş tamamlanmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı ile iletişim halinde çocukların tedavisi sürdürülüyor. Ailesi bulunamayan çocuklar için irtibat çalışmaları yapılıyor. Hastanede tedavi gören çocuk sayısı 762 olarak tespit edildi.
Çocuğunun hastanede olduğunu ileri sürenler özel olarak oluşturulmuş çağrı merkezi üzerinden iletişime geçebiliyor. Hedefte çocukları aileleriyle kavuşturmak yer alıyor. Çocukların bu süreçte daha kolay tanınabilmesi için yüz tanıma ve eşleştirme adı verilen DerinGÖRÜ isimli bir yazılım tasarlandı.
KORUYUCU AİLE SAYISI BAŞVURUSU 200 BİNİ AŞTI!
Çocuğunun kaybolduğunu çağrı merkezini arayarak ifade eden kişiler için fotoğraf ve bilgiler isteniyor. Ardından TÜBİTAK tarafından tasarlanmış yapay zeka uygulaması aracılığıyla taratılıyor. Tüm paylaşımlar sisteme eşlenerek çocuğun ailesi ile kavuşabilmesi sağlanıyor. Bu süreci kolluk kuvvetleri de destekleyerek sosyal incelemelerde yapılıyor. Kesin bir şekilde o çocuğun aileye ait olduğu tespit edildiğinde ancak bir sonraki aşamaya geçiliyor. Yapılan bu uygulama sayesinde 78 aile çocuğu ile kavuşabildi. Yakınları vefat eden çocuklar için de çok sayıda koruyucu aile başvurusu gerçekleştirildi. Yapılan açıklamada koruyucu aile başvurusunun 200 bini geçtiği ifade edildi.