Gündem

İTÜ Araştırma Merkezi mucize günleri için eşsiz bir uygulama tasarladı! Enkaz altında en derindeki sesi duyabilmek artık mümkün! Üstelik internetsiz erişilebilecek!

Yeni uygulamanın müjdesi İTÜ’lü araştırmacılar tarafından verildi. Artık enkaz altında kalan kişilere erişim sağlayabilmek, onların sesini anlamak daha kolay hale gelecek.

Türkiye’yi yasa boğan depremin ardından enkaz çalışmaları 10. günüyle devam ediyor. Arama kurtarma ekipleri enkazın altında son teknoloji ürünleri kullanarak daha çok kişiye erişmeye çalışıyor.

İTÜ’de yapılan araştırmalar sonucunda tasarlanan uygulama sayesinde İnternet bağlantısı olmadan yerin altındaki ses frekansları tespit edilebilecek. Bu sayede daha çok kişiye hızlı bir şekilde ulaşım sağlanabilecek.

İNSAN SESİ AYRIŞTIRILABİLİR!

Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş merkez üssü olarak meydana gelen deprem 10 ilde etkisini derinden hissettirdi. Süreçte enkaz altında kalan vatandaşlara ulaşabilmek için AFAD ekipleri ve sivil toplum kuruluşları bütün çabasını ortaya koydu. Yurt dışından da özel olarak ekip getirilerek bu süreçte destek alındı. Arama kurtarma tespit çalışmalarında duvar arkası radar cihazı sistemi, termal kamera sistemi ve yeraltını dinleme cihazları etkili şekilde kullanıldı.

Özel tasarım bu uygulama bu süreci daha kolay hale getirecek. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Araştırma Merkezi tarafından kişisel yazılım tasarlandı. Bu süreçte internet olmadan enkaz altındaki sesi dinleyebilmek bu uygulama ile kolay hale getirildi.

ENKAZ ALTI KAYIT CİHAZI NE İŞE YARIYOR?

İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi tarafından geliştirilen uygulama akıllı telefonlar sayesinde enkaz altındaki vatandaşların hayatını kurtarabilmeyi kolaylaştıracak. Uygulama internet olmadan yerin altındaki sese erişebilmeyi mümkün hale getiriliyor. İnternet bağlantısı olmadan kullanılabilecek bu uygulamanın frekans ayarının yapılması yeterli oluyor.

Uygulama çalışmaya başladığında ise insan sesinin farklı seslerden ayırt edilebilmesini mümkün hale getiriyor. Bu sayede kişinin kulağıyla duyamayacağı sesleri yakalayabilmek ve bunları kaydetmek mümkün oluyor. Bu özellik enkaz altındaki kişilerin kritik dönemlerinde ileri seviyede bir kolaylık sağlaması bekleniyor.

ENKAZ ALTI KAYIT CİHAZI NASIL ÇALIŞIYOR?

Uygulama geliştiricileri tarafından tasarlanan bu özel yazılımın kullanılabilmesi için mikrofon erişimine izin verilmesi gerekiyor. Ardından sabit bir noktaya telefonu koyup “Kayıt” tuşuna basmak yeterli oluyor. Bölgenin oldukça sessiz olması gerekiyor. “Dur” tuşuna basıldığında kayıt tamamlanıyor. Alt ve üst frekans ayarı adı verilen bölgeler işaretlendiğinde insan sesi dışındaki diğer sesler filtrelenebiliyor. En büyük kolaylığının ise internet olmadan çalışabiliyor olması olarak görülüyor.