Gündem

Depremlere karşı en önemli tedbir olan deprem çantası içinde olması gerekenler!

Dünyadaki önemli deprem kuşaklarından birinde yer alan ülkemizde, depremlere karşı her zaman tedbirli olmak zorundayız. Oldukça yıkıcı etkilere sahip olan depremler için hazırlıklı olmak adına herkesin evinde deprem çantası bulundurması oldukça önemlidir. İşte deprem çantası hazırlamanın adımları…

Yaşanan şiddetli depremlerden sonra, bütün evlerde olması gereken deprem çantasının önemi bir kez daha gündeme geldi. Evinizi terk etmek zorunda kaldığınızda veya enkaz altında kaldığınızda yardım size ulaşana kadar deprem çantası en büyük yardımcınız olacaktır. Deprem çantası hazırlarken dikkat edilecekleri sizin için açıkladık.

GIDA MALZEMELERİ

Deprem çantasının en önemli malzemeleri arasında su ve gıda ürünleri yer almaktadır. Yaşamsal faaliyetlerin zorlu bütün şartlar altından sürmesi için oldukça büyük öneme sahip olan su, çantaya ilk konulması gereken ihtiyaçlardandır. Aynı zamanda suyun yanı sıra çantada, enerji verecek yüksek kaloriye sahip gıda ürünleri de yer almalıdır.

Konserve gıdalar, kuru meyveler, paketli tahıl bisküvileri ve meyve suyu çeşitleri besleyici olup aynı zamanda çantada uzun süre kalabilir.

KIYAFET

Mevsime uygun kıyafet koymak oldukça önemlidir. Enkaz altından yardımın size ne zaman ulaşacağı belli olmamasından dolayı, çantanızdaki kıyafetler sizin için hayati öneme sahip. Yağmurluk, iç çamaşırı, çorap, termal giyim ürünleri çantanızda yer almalıdır. Fazlasının ağırlık yapacağı unutulmamalı.

HİJYEN ÜRÜNLERİ

Deprem çantanızın içinde ıslak mendil, maske, diş fırçası, sabun, çöp poşeti, tuvalet kağıdı, hijyenik ped, dezenfektan mutlaka yer almalıdır. Çantanızın acil durum çantası olduğunu unutmadan sadece birer tane koymanız yeterli olacaktır.

ÖNEMLİ BELGELER

Deprem çantanızda kimlik, pasaport, ruhsat, zorunlu deprem poliçesi, banka cüzdanı, varsa sağlık raporunuz gibi şahsi belgelerin muhakkak fotokopisini bulundurmak size oldukça yardımcı olacaktır.

Deprem çantası için el feneri ve düdük mutlaka olması gereken ürünler arasındadır. Bunların yanı sıra, battaniye, not defteri, koli bandı, şarj cihazı da önemli eşyalar arasındadır.

Eğer ailenizde kronik hastalığı ve özel durumu olan varsa bu durum göz önünde bulundurularak çanta hazırlamak faydalı bir durum olacaktır.