Gündem

Şehir planlamasında yeni döneme geçildi! Deprem bölgelerinde kat yüksekliğine kısıtlama geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı tarafından son dakika duyurusunda depremden etkilenen bölgelerde yapılacak yeni binalara yönelik genelgeyi paylaştı. Malatya’da bulunan Bakan Kurum yaşanan deprem felaketinin ardından yeniden inşa edilecek yapılar için kat yüksekliğinde kısıtlama getirileceğini ifade etti. Kurum: “şu anda yeni imara yönelik planları planlarımızı geliştiriyor ve çalışmalarımızı yürütüyoruz” diyerek ekledi.

Kahramanmaraş merkez üssü olarak meydana gelen 10 farklı ilde yıkıcı etkisini hissettiren depremin ardından arama kurtarma çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Öte yandan depremin bilançosu, bölgedeki maddi kayıplar tek tek raporlanmaya başlandı. 106 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği felaketin ardından bölgesel incelemeler sonrası yeni tedbirler de alınmaya başlandı.

YIKIK VE AĞIR HASARLI BİNA SAYISI BELLİ OLDU!

Seferberlik çalışmalarının ilan edildiği bölgelere yönelik Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı tarafından yapılan hasar tespit çalışmaları sonrasında önemli bir açıklama yapıldı. Yeni imar planına yönelik kat yüksekliklerinde kısıtlamaya gidileceği ifade edilerek; “Çalışmalarımız bu aşamada sürdürülmeye devam ediyor” denildi.

Bakan Kurum açıklamasında özellikle 11 farklı ilde yapılan incelemelerde 577 bin 689 binanın detaylı incelendiğini ifade etti. İnceleme yapılan binaların 2 milyon 665 bin bağımsız bölümünde, 56 bin 80 binanın yıkık ve ağır hasarlı olarak tespit edildiğini ifade etti. Özel olarak başlatılan çalışma süreci mikro bölgeleme adı verilen bir etüt raporu kapsamında detaylı incelemelerle yeni yapılacak evler için çalışmaya kaynaklık oluşturacak.

1 MİLYON 180 BİN TOKİ HASAR ALMADI!

Bakan Kurum konuşmasının devamında; depremden etkilenmiş bölgelerin yeniden imar edileceğini, bu illere yönelik yapılacak katlarda yükseklik kısıtlaması getirileceğinin de altını çizdi. Konuşmasında özellikle TOKİ konutlarına değinen Kurum: “1 milyon 180 bin TOKİ konutu sapasağlam ve dimdik ayakta bulunuyor. 20 yıllık süreçte Cumhurbaşkanının liderliğinde yapılmış 3.3 milyonluk konutun bir parçasıdır.

Cumhuriyet tarihindeki en büyük konut seferberliği kapsamında eş zamanlı olarak yıkım yaşayan 10 ilde de faaliyetlerimizi yürütmekteyiz. Şu anda görüşmeler devam ediyor. Şehrin en sağlam noktasına yeni konutları nasıl inşa edebiliriz. Bunu planlıyoruz” dedi.