Gündem

İBB yapı denetimini sürdürüyor! 318 binanın olduğu yerde çökebileceğini açıkladılar!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şehirde bina sağlamlığının ölçümüyle alakalı yapılarda gerçekleştirilen ‘Hızlı Tarama Yöntemi’ hakkında dikkatleri üzerine çeken bilgiler açıkladı.  İBB Genel Sekreter Yardımcısı’ndan gelen bilgilere göre 318 bina durduğu yerde çökebilir. 318 yapıda 10 bine yakın nüfus olduğunu ve şehirdeki bin 525 tane binanın da D ve E sınıfı olarak yüksek risk barındırdığını söyledi.

HIZLI TARAMA YÖNTEMİ İLE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, şehirde olası bir depreme yönelik hazırlıklar, risk tespit çalışmaları ile riskli binalardan yapılacak tahliyeler çerçevesinde İstanbullulara sunulacak destekler hakkında açıklama yaptı. İSTON’a ait Yapı Laboratuvarı’nda basın toplantısı yapıldı. Aynı zamanda ‘Hızlı Tarama Yönteminde kullanılan malzeme ile tekniklerin de tanıtımı gerçekleştirildi.

Gökçe şunları ifade etti; tarama çalışmalarının 2019’dan bu yana devam ettiğini, İTÜ’den akademisyenlerle beraber ortak bir bilimsel analiz çalışması yaptıklarını açıkladı. Mevzuattaki riskli yapı analizinin eksi yapının belirlenmesinden altmış 60+30 günlük bir zaman tanımlayarak 90 gün içinde yapının tahliyesi ve yıkımıyla alakalı bir süreci tarif ettiğini, 6306 sayılı yasa çerçevesinde başvuran vatandaşların risk halinde evlerini boşaltmak durumunda kalacaklarından dolayı genellikle başvuru yapmadıklarını söyledi.

DEPREM SONRASI BAŞVURULAR ARTTI

Başvuruların, deprem sonrası artığını hatta internet sitesinin çöktüğünü anlatan Gökçe, 3.5 yılda 29 bin 700 civarında başvuruyla binalarda yaşayanları kapısına kadar gidip birebir istekte bulunuyorken, başvuru sayısında bu sabah itibariyle 40 bin 379’a ulaşılmış oldu.

Şimdi bilim kurulundaki bir konu da güçlendirmeler. Güçlendirmeler bizim ülkemizde binanın yıkılmayacak bir şekilde güçlenmesi olarak okunmakta. Bu da binanın yeniden yapım masraflarını arttırıyor. Hem fizibilite hem de kullanışlılıktan verimli olmadığından ülkemizde bu yöntem kullanılmıyor. Başka bir yıkılmanın önleneceği güçlendirme sistemi daha var. Son depremde hamburger gibi üst üste yıkılan binalar var bir kısmında ise bu şekilde çökme yaşanmıyor. Taşıyıcı sistem de zarar alıyor ama insan hayatını riske atmayacak şekilde hasar oluyor. Şimdi mevzuatımı bu durum için müsaade etmiyor ancak bilim kurulunda bunu tartışmaktayız, açıklamasında bulundu. İBB yetkilileri Hızlı Tarama Yöntemi çalışmalarını sürdürmekte