Korkutan deprem analizi “Deprem sırasında yok olması…” Deprem uzmanı bir sonraki bölge olarak hangi ili gösterdi?

Kahramanmaraş depremi sonrasında bölgesel olarak oluşan yıkıntıların zemin alanında yapılan incelemeler tamamlandı. Özellikle felaketin bu denli yıkıcı olmasının arka planında zemin sıvılaşmasının etkisi olduğu söylendi.
Konu üzerine uzmanlığı bulunan isim çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kocaeli Üniversitesi öğretim üyesi Metin Aşçı riskli bölgelere dikkat çeken önemli bir analizini aktardı. Yaptığı analizde beklenmeyen ve bilinmeyen bir noktaya dikkat çekerek yıkıcı etkinin burada daha yoğun görülebileceğini ifade etti.
KRİTİK O BÖLGENİN ANALİZİ PAYLAŞILDI!
Kocaeli Üniversitesi’nde Jeofizik Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olarak hizmetine sunan Metin Aşçı; zemin sıvılaşmasının en yoğun yaşandığı bölge olarak Kocaeli’ne dikkat çekti. Aşçı: “Bu bölge kimsenin aklında yoktu fakat yapılan incelemeler bu kritik analizin detayları ile ortaya konmasını da kolaylaştırdı. Özellikle İzmit Körfezi kıyılarında yaklaşık 3 metreye kadar derinlikte sıvılaşmanın yoğunlaştığını” ifade etti.
Zemin sıvılaşmasının tehlikesini Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen depreme atıfta bulunarak ifade eden Aşçı: “Pek çok yerde sıvılaşmaya tanık olduk. Kumlu zeminlerde görülen bir olaydı. Yeraltı suyunun var olduğu bölgelerde özellikle depremle beraber daha çok açığa çıkıyor. Bu ülkemizin pek çok yerinde var. Dere yataklarının olduğu kısımlar ile deniz kıyılarının olduğu yerlerde yüksek miktarda bulunuyor” dedi.
KIYI ŞERİDİNE DİKKAT!
Özellikle kıyı şeridine dikkat çekti. Aşçı “3 yıllık bir projemiz bulunuyor. Kocaeli üzerinde derinlemesine çalışma yapıyoruz. İzmir kıyılarında şu anda sıvılaşma analizi görülüyor. Kocaeli kıyı şeridinde ve denize bakan kısımlarında da yine riskli alanlar olduğu söylenebilir. Dikkat edin!” diyerek vatandaşları uyardı.
“Dere yataklarının sıfıra yakın eğimde olduğu bölgelerde sıvılaşma daha yoğun oluşur. Tamamen kıyı şeridinde bir problem söz konusu. Kocaeli’nin Güney ve Kuzey kesimlerine doğru geçiş yapıldıkça yükselti de artış yaşanıyor ve risk ortadan kalkıyor” diyerek ekledi.