Gündem

BDDK deprem bölgesi için bir dizi yeni karar aldı! Artık ortak ATM’lerden yapılan işlem için ücret alınmayacak!

Deprem sonrasında yaralar sarılmaya devam ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK’nin deprem için attığı adımları bildirdi. Alınan kararlar çerçevesinde kredi kartlarına yönelik taksit süresi, limitler ile temassız işlemler için düzenleme geldi. Artık ortak ATM’den yapılan işlemler için de ücret tahsili alınmayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), tüm ülkeyi derinden etkileyen depremlerden sonra attığı adımları açıkladı. Sosyal medyadan yapılan açıklamada, bir dizi yeni karar açıklandı.

KREDİ KARTI TAKSİTLERİNDE DEĞİŞİKLİK

Depremin etkilediği şehirlerde yerleşik üye iş yerlerince kredi kartlarıyla, yapılacak mal ile hizmet satımları için kredi kartlarının taksit süresi bir kat daha yükseltilmiş oldu.

LİMİT 5 BİN TL’YE ÇIKARTILDI

Aynı zamanda kredi kartlarının limiti göz önünde tutulmaksızın, asgari ödeme tutarı dönem borcunun %20’si olarak belirlenmiş oldu. Kart limitinin ilk sene için ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 4 katını, ikinci ve sonraki seneler için de 8 katını aşmayacak şekilde olması ve aylık ya da yıllık ortalama gelir düzeyinin tespitinin yapılmaması halinde gerçek kişilerin edinebilecekleri kredi kartlarının toplam limitinin 2 bin TL’den 5 bin TL’ye çıkartılmasına karar verildiği de açıklandı.

KİMLİK DOĞRULAMA İŞLEMİ HAYATA GEÇECEK

Aynı zamanda kredi müşterilerinden alınması gerekli olan kredi derecelendirme notlarıyla alınması zorunlu olan ek belgelerin temini bankaların inisiyatifine bırakmış oldu. Kredi kullandırımlarına alakalı olarak bağımsız denetime tabi olan şirketler tarafından bankalara tevdi edilmesi lazım olan bilgi ile belgelere ilişkin süreler deprem bölgesinde şirketler için uzatılmış olacak.

1 OCAK 2024’E KADAR GEÇERLİ

Kredi vade sınırı ile kredi kartı limiti sınırına ilişkin sağlanmış olan esneklikler 1 Ocak 2024’ kadar da uzatılmış oldu. Telefon bankacılığı işlemlerinde de kimlik doğrulama sürecinde iki bileşenli doğrulamanın olmadığı durumlarda, öncelik olarak PIN olmak üzere, güvenlik sorusu, müşteriye ait olan demografik bilgiler ya da bankada yer alan başka bilgiler kullanımı yapılarak kimlik doğrulama işlemi de hayata geçirilmiş olacak.