Gündem

Android kullanıcıları dikkat! Deprem sinyali sarsıntı anında telefonda gözükebiliyor! Android deprem uyarı sistemi nasıl aktif edilir?

Android, kullanıcıları için deprem uyarı sistemini aktif hale getirdi. Android kullanıcısı için tasarlanmış deprem uyarı sistemi uygulaması içerisinde deprem sırasında sarsıntıyı algılayan ivme ölçerler yer alıyor. Bu sayede deprem bölgesinde yer alan vatandaşa uyarı gönderilebiliyor.

20 Şubat günü Hatay’da yeniden meydana gelen deprem sonrası Google’ın tasarlamış olduğu Android cihazlarda kullanılabilen deprem uyarı sistemi yeniden araştırılmaya başlandı.

DEPREM UYARI SİSTEMİNİN FAYDASI NEDİR?

Android telefonlarda kullanılabilen ivme ölçerler sayesinde sarsıntı anı hissedilebiliyor. Özellikle deprem bölgesinde bulunan vatandaşlar bu uyarıyı alabiliyor. Android cihazları için geçerli olan deprem uyarı sistemi telefon içerisinde bulunan teknoloji sayesinde kullanılabiliyor. Ancak cihazın konumunun deprem uyarılarına açık hale getirilmesi gerekiyor.

DEPREM UYARI SİSTEMİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?

Konu ile ilgili yapılan açıklamada Android OS 0.5 ve üzerinde tüm kapasiteye sahip telefonlarda çalıştığı ifade edildi. Erken deprem uyarısı almak isteyen vatandaşların ise yapması gereken tek şey belirtilen sisteme sahip olmak ve cihaz içerisindeki ayarlar kısmını kullanmak. Cihazda bulunan “Ayarlar” kısmına gelinerek “Deprem uyarıları” seçeneği aktif hale getirilmelidir. İstendiğinde devre dışı bırakılma özelliği de bulunuyor.

DEPREM UYARI SİSTEMİ NASIL AKTİF EDİLİR?

Android telefonlarda bulunan deprem uyarı sistemini açık hale getirebilmek için cep telefonunun ayarlar kısmı üzerinden arama alanına “Konum” yazmak yetiyor. Açılan sayfada konum ekranına tıklandığında “Konum Servisleri” başlığı görülüyor. Bu başlık altında yer alan “Acil Durum Konum Hizmeti, Google Konum Geçmişi, Deprem Uyarıları, Google Konum Paylaşım Ekranı, Google Konum Doğruluğu” ekranlarına erişim sağlanabiliyor.

Sayfaya ulaşıldıktan sonra deprem uyarıları ekranına basılması yeterli oluyor. Daha önceden açılmışsa bu alan deaktif edilebiliyor. İstendiği herhangi bir anda yeniden aktif hale getirilebiliyor.