Deprem şimdi de o ili mi vuracak? Bu fay hattı 170 yıldır uykuda: 7-8 şiddetinde deprem üretebilir.. Uzmanlardan acil çağrısı geldi
Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden sonra gözler diğer fay hatlarına ve tehlikeli olarak ifade edilen illere çevrildi. 170 yıldır uyuyan ve Manisa’nın altında bulunan fay hattı endişeleri artırmaya başladı. Kamu binaları, hastaneleri ve yerleşim yerlerinin altından geçen Manisa Fay hattına ilişkin peş peşe açıklamalar geldi.
Manisa’nın Spil Dağı eteklerinde bulunan Manisa Organize Sanayi Bölgesi Gürle mevkii yakınlarında başlayan ve pek çok yerleşim yerinin altından geçen 130 km’lik hat endişe yaratıyor. Fay hattının 170 yıldır uyuduğu belirtiliyor.
FAY HATTI NERELERDEN GEÇİYOR?
Manisa’dan Turgutlu ilçesine kadar uzanan fay hattı, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinden gelen fay kırığıyla çakışarak, Manisa’nın Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerindeki yerleşim alanlarını tehdit ediyor.
Manisa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bülent Bayraktar önemli açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 170 yıldır herhangi bir aktivite gözlemlenmediğini ifade eden uzman ismin açıklamaları şu şekilde:
“7-8 ŞİDDETİNDE DEPREM ÜRETEBİLİR”
“Manisa fayı olarak isimlendirilmiş ve işaretlendirilmiş büyük bir fayımız mevcut. Manisa’nın Spil Dağı eteklerinde Manisa Organize Sanayi Bölgesinden başlayarak Keçiliköy, Uncubozköy ve o hizada Turgutlu’ya kadar uzanan uzun ve tehlikeli bir fay. Daha önceki bilim insanları bu konuyla ilgili çalışmalar yürütmüş önemli bir kırığımız. 130 kilometre uzunluğunda olan kireç taşlarında oluşmuş tehlikeli bir fay. Yaklaşık 170 yıldır herhangi bir aktivite gözlenmedi. Tarihte daha önce 7 ila 8 şiddetinde depremler üretmiş. Demek ki bu potansiyelde deprem şiddeti oluşturabilir”
“ZEMİNİMİZ O KADAR SORUNLUDUR”
Başkan Bayraktar, açıklamasının devamında “Manisa fayı Turgutlu’da bitip Kemalpaşa’dan gelen fayla çakıştıktan sonra buradan Salihli, Alaşehir ve Sarıgöl istikametine doğru devam ediyor. Orada da tali faylar ve olumsuzluklar var. Alaşehir de dağ yamacındadır ancak aynı Manisa gibi yerleşim ovaya doğru iner. Sarıgöl tamamen bizim alüvyon diye bahsettiğimiz ovaya kurulu. Kula, Demirci, Gördes ve Soma gibi yerler biraz daha yüksek daha kayalık daha sağlam zeminlerde kurulduğu için avantajları vardır. Ancak ovada tarımsal alanlarda yapılaşma var. Saruhanlı’da da yerleşim ne kadar eski ovaya yakınsa o kadar zeminimiz sorunlu” ifadelerini kullandı.