Gündem

Uzman isim hava durumu hakkında bilgi verdi! Kuraklığın kapıda olduğunu belirtirken, kar yağışı için tahmin yaptı!

Son günlerde havaların normalin üzerinde seyretme ve yağışların az olması sebebiyle kuraklık gündeme geldi. Bundan dolayı birçok insan, kar yağışının ne zaman olacağını merak ediyor. Konuya dair Dr. Okan Bozyurt, haritaların tarımsal kuraklığına çok yakın bir sınırda olduğumuz gösterdiğini açıklarken, yağışlarla alakalı olarak açıklama yaptı.

KURAKLIK KAPIDA

Hava sıcaklıkları bir zamandır, mevsim normallerinin üzerinde seyretmekte. Bundan dolayı su seviyesinin her geçen gün biraz daha azalmış olduğuna dair uyarılar artış gösterdi. Uzmanlar ise, beklenmekte olan yağışlar hakkından uyarı yaptı. Son olarak ise Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü İklim Bilimci Öğretim Üyesi Dr. Okan Bozyurt, YouTube kanalından video paylaşarak, mart ayına dair hava tahminleri hakkında açıklama yaptı.

Uzman isim konu hakkında şu ifadelere yer verdi; bu yıl gerçekten afetler yılı demek doğrudur. Çünkü depremler herkesin içini yaraları, herkesin içi kavruldu. Fakat depremlerle uğraşırken, başka bir kavram olan kuraklığı unutmuş olduk. Son haritalara bakıldığında, kuraklığın oldukça ciddi boyutlara ulaşmış olduğunu görmekteyiz. Özellikle son 3 aylık kuraklık haritasına bakıldığında, ülkenin hemen yemen %90’lık kısmının ciddi bir anlamda bir kuraklığın pençesinde olduğunu görmekteyiz. Eğer bu önümüzdeki günler içinde bu şekilde devam eder işte o zaman ciddi anlamda, bizi oldukça sıkıntılı yaz aylarının beklediğini söylemek mümkün olacak.

MART AYINDA KAR YAĞIŞI BEKLENİYOR

Verilere bakıldığı zaman ise, artık soğukla ile kar yağını bir tarafa koymak gerekli. En azından yağış olsun artık psikolojik moduna gelmiş bulunmaktayız. Adeta yağış olsun yeter diyoruz artık. Neyse ki elimizde olan veriler birazcık sevindirici bir tablo çiziyor. Şuan ki verilere bakıldığı zaman evet yağışlar gelecek gibi duruyor. Mart ayının ilk haftasından itibaren yağışlı hava kütleleri ülkemizde olacak. Bilhassa yurdun batı ile doğu kesimlerinde mevsim normallerinden üstünde olması beklentiler arasında.

Martın onundan itibaren gelecek olan hava kütlelerinde hava sıcaklığına bağlı olarak yurdun kuzeyinden özellikle Marmara’nın kuzey kesimlerinin, batı ile orta Karadeniz’in iç kesimlerini karla karışık yağmur ile kar bekleniyor, dedi.