Gündem

Depremi bahane ederek sosyal medyadan yardım talebinde bulundular! Emniyet Genel Müdürlüğü ilgili hesapların tespitini yaptı! Gözaltına alınanlar oldu!

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı vatandaşlar üstünde korku ile panik oluşturmak nedeniyle sosyal medyada provokatif paylaşımlarda bulunan bin 119 hesap yöneticinin tespit edilmiş olduğunu açıkladı.

PROVAKATİF PAYLAŞIM YAPANLAR TESPİT EDİLDİ

EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafınca yapılmış olan açıklamada, meydan gelen depremlerden sonra konuya dair sosyal medya uygulamalarından vatandaşlar üstünde korku ile panik meydana getirmek amacıyla provokatif paylaşımlar bulunduğu değerlendirilmiş olan bin 119 hesap yöneticinin tespit edildiği ve bu hesapların bilgilerinin ilgi birimlere gönderildiği belirtildi. Aynı zamanda, ‘615 hesap yönetici hakkında da adli işlem başlatılmış olup, cumhuriyet başsavcılıklarından alınmış olan talimat doğrultusunda 152 kişi gözaltına alınmış olup, 29 kişi tutuklanmıştır’ açıklaması yapıldı.

Öte yandan ise depremzedelere yardım etmek isteyen hayırsever vatandaşların iyi niyetlerini de suistimal etmek nedeniyle oluşturulmuş olan dolandırıcılık faaliyetlerine dair çalışmaların da devam etmiş olduğu belirtilen açıklamada, ’81 adet oltama dolandırıcılığına dair hazırlanmış olan internet sitesinin kapatılmasına sağlanmış, resmi kurumların ismini kullanarak ya da taklit ederek vatandaşlardan para talebinde bulunan 15 tane sosyal medya uygulamasının hesabı ile de gerekli olan işlemler yapılmış olup, bunun yanı sıra ‘deprem yardım’ temasını kullanarak para yatırılmasını talebinde bulunan 6 tane kripto varlık cüzdan adresi tespit edilerek cüzdanların da dondurulmasın sağlandı’ ifadelerini yer verilmiş olundu.

SAHTE HESAP KULLANICILARI HAKKINDA İŞLEM

Sosyal medya hesapları üzerinde, vatandaşları gerçek olmayan haberler ile dolandıranlar için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları sürüyor. Resmi kurumlarında ismini kullanıp, ya da taklidini yaparak vatandaşlardan para talebinde bulunan hesaplar için gerekenin yapılacağı açıklandı. Bu hesapların dondurulmasına karar verildi.

Öte yandan ise meydana gelen depremlerden sonra vatandaşları mağdur etmek isteyenler de olmadı değil. Deprem yardımı bahanesi adı altında birçok kimseden para yardımı talebinde bulunan hesaplar oldu. Gerçek olmayan, vatandaşları dolandırmak için depremleri bahane gösteren hesaplar hakkında da Emniyet Genel Müdürlüğü olaya el atmış oldu. Kimileri hakkında adli işlem başlatılırken kimilerinin gözaltına alındıktan sonra tutuklanmasına karar verildi.