Gündem

Domates ihracatında sinirleri geren yasak kararı ihracatçıları çileden çıkardı! 1 milyar dolarlık pazar hedefi suya düştü!

Sektör temsilcilerini şaşırtan yeni bir gelişme daha yaşandı. 1 milyar dolarlık domates ihracat hedefi sekteye uğruyor. Gelen yasak büyük bir tepki ile karşılandı. Yurtdışına ihraç edilecek domates ve domates türevindeki ürünlere yönelik süreç nasıl devam edecek merak ediliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 14 Nisan 2023 tarihine kadar domates ve domates türevi ürünler için yasak getirildi. Yapılan yazılı açıklamada Türkiye’de meydana gelen deprem sonrasında gıda arzını sağlayabilmek ve deprem bölgesine gıda oluşturabilmek için bu kararın alındığı ifade edildi.

“DOMATESİ 100 TL’YE YİYEBİLİRİZ!”

Ege Bölgesi Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından kısıtlamaya yönelik büyük bir tepki geldi. Taze domates 2022 yılı içerisinde 377 milyon dolarlık ihracat bütçesi ile yılın lider ürünü olmuştu. Konu üzerine Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı yazılı bir açıklama ile tepkisini ortaya koydu.

Bu yasağın tamir olunamaz bir süreci beraberinde getirebileceği ifade edildi. Yapılan yazılı açıklamada ise şu sözlere yer verildi:

“Domates ihracatında uygulanan bu yasak hem ihracatçılar hem de üreticiler için önlenemez ve tamir edilemez hasarları beraberinde getirecek. Tüketiciler 1.5 aylık bir süreçte domatesi ucuza yiyecek. Fakat vatandaşımız bu sefer domatesi seneye 100 liraya yemek zorunda kalabilecek” diyerek ekledi. Yasak sonrasında üreticinin emeğinin karşılığını alamayacak olduğu da söylendi.

“YANLIŞ BİR KARARDI!”

Alınan karar doğrultusunda üretici bankadan aldığı krediyi ödeyemez hale gelecek. Tüccarla yapılan sözleşme yükümlülükleri de askıya alınacak. Önümüzdeki yıl üretim yapılamayacak. Yanlış bir karardı. Israr edildiğinde önümüzdeki yıl domatesi ithal etmek zorunda dahi kalabiliriz, denildi.

“DAHA ZOR GÜNLER GELECEK!”

İhracatçılar Birliğinden yapılan yazılı açıklamada daha sıkıntılı ve zor bir sürecin beraberinde geleceği ve durumun oldukça ciddi olduğu ifade edildi. “İhracatçılarımız alıcının talebine göre üretim yapıyor. Ortada milyonlarca dolar yatırım söz konusu. Bir gece içinde alınan ve gerçekleri göz ardı eden bu karar 14 milyon ton üretim, onlarca ihracatçı firma ve yüzlerce üreticinin emeğini zayi edecek” dedi. Domates ve domates türevi ürünlerin ihracatı şu an 1 milyar doları aşıyor. Bu yasak pazarın zarar görmesine neden olacak.