Sağlık

Yeni keşif ile Alzheimer’a sebep olan etken ortaya çıkarıldı! Tedavi sürecine yeni devrim katacak!

Yaşlılık dönemi ile beraber daha çok ortaya çıkan Alzheimer hastalığı için tedavi sürecini daha olumlu hale çevirecek yeni bir gelişme yaşandı. Uzmanlar tarafından açıklanan bilgiye göre Alzheimer’ın oluşumunu tetikleyen sebeplere yönelik yeni bir keşif yapıldı. Bu keşfin bilinmesi süreçte hastalığın ilerlemesini durdurmayı sağlayacak.

ALZEİMERI TETİKLEYEN UNSUR NEYDİ?

Yurt dışında yayınlanan “Chemical Science” isimli bir dergide Alzheimer için yeni bir araştırma paylaşıldı. Bu araştırma 4 farklı üniversiteden bilim adamlarının bir araya gelerek ortaya koydukları verileri içeriyordu. Bilim insanları Alzheimer hastalığına yakalanan bireylerde ortak bir sebep ortaya çıkardı. Yapılan araştırmalar Alzaymırı stresin tetiklediğini ortaya koydu.

Araştırmanın detaylarındaki veriler tek tek paylaşıldı. Oksitlenmiş hücre zarı ile peptit kümeleri arasında bir bağlantı olduğu fark edildi. Alzheimer’ın beyinde bulunan protein ve bununla beraber albüminden daha küçük moleküllerin kümelenmesinden kaynaklandığı ve tüm bunların stresle tetiklenebileceğini ortaya çıkardı.

STRES ZARDAKİ KİMYASALI OLUMSUZ ETKİLİYOR!

Araştırmaya eşlik eden Doktor Torsten John; “Stres diğer etkenlerden daha çok vücutta oksidatif oluşumuna sebep oluyor. Bu da zardaki kimyasal bileşenin değişmesine sebep oluyor” dedi.

Alzheimer’ın sebeplerinin tespit edilerek tedavi sürecinde adım atılabilmesini sağlayacak bu yeni gelişme dergide “Alzheimer tedavisine yardımcı olabilecek yeni bir araştırma” başlığı ile paylaşıldı.

YAPAY ZEKA ALZHEİMERA ÇARE OLACAK!

Alzheimer’ın tedavi sürecine yönelik uzmanların ortaya koyduğu çalışmalardan bir diğeri ise 40 milyona yakın hasta üzerinde yapılan bir incelemeydi. Yapay zeka teknolojisi ile Alzheimer’ın tespit edilebilmesi için erken teşhis sürecine yönelik yeni bir çalışma yapılmıştı. Aktarılan bilgilere göre yapay zekanın Alzheimer’ın erken teşhisinde kullanılabileceğini ortaya koydu.

Çalışma Massachusetts Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi Araştırmacı Sistem Biyolojisi Merkezinde yer alan araştırmacılar tarafından gerçekleştirildi. Yapay zeka eğitildi. Ardından Alzheimer hastası olan ve olmayan hastaların MR görüntüleri paylaşıldı. Yapay zeka incelemesi sonrası MR görüntüsü üzerinden %90 doğruluk payı ile hastalık riski taşıyan kişiler tek tek tespit edilebildi.