Gündem

Bakam Murat Kurum deprem bölgesi hakkında önemli açıklamalar yaptı! Beş ilde hasar tespit çalışmalarının sonladığını belirtti!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi’nde düzenlenmiş olan Türkiye Risk Kalkan Modeli Toplantısından sonra açıklamalar yaptı.

Bakan Murat Kurum yapmış olduğu açıklamalarda şu ifadeler yer verdi; Yeni acılar yaşanmasın diyerek Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın aziz milletimiz için ilan ettiği Türkiye Ulusal Risk toplantısının birincisini Cumhurbaşkanımızın başkanlığında İstanbul’da yapmıştık. Şimdi de ikinci toplantımızı bütün fikir adamlarımızla birlikte Gaziantep’imizde düzenledik. Burada şehirlerimizin tekrardan ihyası için, şehirlerimizin geleceği için, Kahramanmaraş merkezli depremler değil, ülkenin dünü, bugünü, yarını ile geleceği hakkında çok önemli istişareler yaptık.

13 YENİ KURUL AÇILACAK

Hocalarımızın uzmanlık alanına göre 13 grup oluşturduk. 13 grubumuz kendilerini meslekleri ile alakalı ispat etmiş bilim insanlarımızın önderliğinde 13 alt grup çalışmaları yapılacak. Gerek yeni bina teknolojisi gerekse de inşa süreci buradaki tarihi kültürel mirasın korunması, yeniden yapılaşma, kentsel dönüşüm, deprem dönüşümü ve turizm ticaretinin korunması hedefiyle bilim insanlarımızın fikirleri çerçevesinde hareket etmiş olacağız.

Kalıcı yerleşim yerlerine dair çalışmayı 11 şehrimizde yürütmekteyiz. Çelik, prefabrik olmak üzere vatandaşlarımızın daha iyi şartlar altında yaşamasını teminen çadır kentlerden konteyner kentler için geçiş sürecini hızlı bir şekilde yürütmekteyiz.

HASAR TESPİT İÇİN SON DURUM

Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis ve Osmaniye olmak üzere 5 şehirde hasar tespit çalışmaları sonlanmış oldu. Diğer illerde de %90 oranındayız. Yapılmış olan hasar tespiti incelenmesinde yıkılan binaların %96.7’sinin 99 öncesindeki yapılar olduğunu fark etti. Şehirlerimiz için ihya dönemi yürütmekteyiz. Doğasını koruma altına alacağız, çevresini de aynı şekilde koruyacağız, afetlere dirençli bir duruma getirene kadar çalışmalar sürecek. Şehrin 50-100 seneni planlayacak anlayış ile bakmaktayız. Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında can kaybımız 47 bin 932’ye çıkmış oldu.

Her bir kurulumuz meydana gelirken kendi meslek dallarına dair öne çıkmış olduğu alanları belirledik. Afet öncesinde yapılması gerekenler, sonrasında yapılması gerekenler, yeni teknolojileri gibi birçok alan belirlemiş oldu. Her kurulumuzda bulunan arkadaşlar sürece katkı sağlamış olacak.