Editörün SeçtikleriGündemSağlık

Korkulan oldu: Şap hastalığı Türkiye’de görüldü! İnsanlara çok hızlı bulaşıyor: İşte belirtiler

Gelen son habere göre ülkemizde şap hastalığı görüldüğü açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı bu kapsamda il ve ilçelerde canlı hayvan pazarlarının ikinci bir karara kadar yasaklandığını açıkladı. Yapılan bu açıklamada sonra şap hastalığına ilişkin detaylar araştırılmaya başlandı. Veteriner Hekim Barış Ulutaş yaptığı açıklamasında detaylara dikkat çekti.

Ülkemizde peş peşe çeşitli illerde görülen şap hastalığı yüzünden pek çok hayvan pazarı kapatıldı. Hayvan nakilleri yasaklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı.

Veteriner Ulutaş, yaptığı açıklamasında ilk belirtilerin sığırlarda ateş iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma olduğunu belirterek 24 saat dikkat çekti.

DİL VE DİŞETİNDE..

“Sığırlarda ateş, iştahsızlık, depresyon ve süt veriminde azalma şap hastalığında ilk bulgular olarak kabul edilir.  24 saat içerisinde hayvanlarda salya akışı başlar ve dil-dişetinde veziküller şekillenir. Keseciklere interdigital bölgede, koroner bölgede, meme derisinde, ağız ve burun mukozasında rastlanabilir. Veziküllerin yırtılması ile geniş ülseratif yaralar şekillenebilir.

Dildeki yaraların lezyonların genellikle birkaç günde iyileşmesine karşın ayaklardaki ve nazal bölgedeki lezyonlar çoğunlukla ikinci bakteriyel enfeksiyonlara maruz kalırlar. İkinci bakteriyel enfeksiyonlar sonucu hayvanlarda pneumoni (akciğer iltihabı) ve mastitis görülebilir, tırnak düşebilir”

Hayvanlarda çok hızlı yayılımın olduğun söyleyen Ulutaş, “Şap hastalığının ölüm oranı düşük olmakla birlikte genç hayvanlarda virüsün kalpte yerleşmesi sonucu ölümle sonuçlanabilir. Hastalığın bulaşma oranı ise yüksek olup, et ve süt verimlerindeki hızlı düşüşe bağlı ekonomik kayıplar da neden olur” dedi.

İNSANLARA DA BULAŞIYOR

Bu yeni tip varyantın insanlara da bulaştığını söyleyen Hekim Ulutaş çiğ et keserken dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

“Şap hastalığı hayvanlardan, insanlara bulaşabilir. Şap virüsünün sıcaklığa karşı bir duyarlılığı vardır. Yüksek sıcaklıklarda çok kısa süre içerisinde inaktivite olma durumu bulunur. Şap hastalarına yakalanan hayvanların eti, sütü ve ya teması ile insanlara bulaşabilir. Ayrıca çiğ et keserken , temizlerken temas ile bulaşma ihtimali de bulunur. Şap hastalığının insana bulaşma yollarından biri de solunum yoludur. Havada bulunan bu virüsü nefes alış verişimizdeki solunum sistemi ile birlikte vücut içine alınabilir”