Ekonomi

Emekli olamayanlar tek şartı karşıladıklarında karşılıksız 2 bin 600 TL ödeme alacak! İlk maaş Mart ayında hesapta olacak!

Milyonlarca vatandaş emekli olabilmek için belirli bir standardı karşılayabilmek amacıyla yıllarca çalışıyor. Fakat belirli bir yaşa geldiği halde emeklilik sürecini başlatamayanlar umutsuzluğa kapılıyor. Tam da bu süreçte Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ihtiyaç sahibi yaşlılara yönelik başlatmış olduğu yardım ödemeleri destek olacak. Destek ödemesi aylık olarak emekli maaşı alır gibi hesaba yatıyor. Bunun için emekli olmaya gerek olmuyor. Yalnızca o şartını karşılanması yeterli oluyor.

SOSYAL GÜVENCE GEREKMİYOR!

EYT’de son sürece girildi. Başvurular tüm hızıyla devam ediyor. İlk maaşların ise Mart ayında hesaba yatması bekleniyor. Süreçte şartları karşılayamadığı için emekli olamayan 65 yaş üzerindeki vatandaşlar ise umutsuz. Bunun üzerine Bakanlık uyarıyor. Düzenli 2 bin 600 TL ödeme yapılıyor. Kişi sosyal güvencesi olmadığında ya da zor durumda olduğunda bu ödemeden faydalanabiliyor.

Herhangi bir kurumdan emekliliği bulunmayanlar 65 yaş ve üzeri olması şartıyla 3 ayda bir yaşlılık aylığı alabiliyor. Senede 4 kez ödenen bu rakam Mart, Haziran, Eylül ve Aralık ayında hesaba yatıyor. Ödemeler ise Ziraat Bankası’ndan ya da PTT’den alınabiliyor. Bu yıl yapılan zamla beraber asgari ücretteki %54,66 zam sonrası ödenen rakamlar daha da yükseldi. Geçtiğimiz yılı 1Ç684 TL ödenirken bu yıl 2.604 TL ödenmeye başlandı.

65 YAŞ AYLIĞI NASIL ALINIR? BAŞVURU AŞAMASI…

65 yaş aylığından faydalanmak isteyen vatandaşların ise belirli şartları karşılaması gerekiyor. Ardından bağlı bulunan Valilik ya da Kaymakamlığa gidilerek evrak teslim edilmelidir. İl ya da ilçedeki idare kurullarından muhtaçlık belgesi alınmalıdır. Son olarak alınan tüm belgeler SGK primsiz ödemeler genel müdürlüğüne gönderilerek belgenin incelenmesi beklenmelidir. 65 yaş aylığından faydalanabilmek için:

  • 65 yaş üzeri olmak
  • TC vatandaşı olmak
  • Herhangi bir yerde sosyal güvencesi bulunmaması
  • Nafaka almaması
  • Sağlık sigortası bulunmaması