Domuz gribi virüsü yeniden ortaya çıkarak can aldı! Serkan Ortaç’ın ölümüne yol açan H1N1 virüsü nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?
H1N1 virüsü yeniden gündeme geldi. Şarkıcı Serdar Ortaç’ın kardeşi domuz gribi virüsüne yakalanarak hayatını kaybetti. Uzun süre yoğun bakımda tedavi gören Serkan Ortaç için bu sabah saatlerinde vefat ettiği haberi yayıldı. Bu haber üzerine yeniden yayılmaya başlayan virüse yönelik araştırmalar başladı.
Kardeşinin aslında son bir yıldır bu virüsten dolayı hastanede olduğu söylendi. Ortaç, Suadiye Camii’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında Zincirlikuyu mezarlığına kaldırıldı. Halk arasında domuz gribi olarak bilinen H1N1 virüsü insan ve domuzlardan bulaşıyor. Gribe benzeyen bir tür solunum yoluyla daha çok yayılıyor. Enfekte olan kişi bazı belirtilerle fark edilebiliyor.
H1N1 VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NASIL ANLAŞILIR?
H1N1 virüsü daha çok öksürme ile kendini belli ediyor. Hapşırma ve öksürme sırasında da farklı bir kişiye bulaşabiliyor. Kişi enfekte olduğu andan itibaren bazı nesnelerle ve insanlarla iletişimini bir süre kesmesi gerekiyor. H1N1 virüsünün genel belirtileri arasında ilk sırada öksürük yer alırken boğaz ağrısı ve vücutta ateşte gözlemleniyor. Tüm vücudu saran ağrı zamanla yerini nefes darlığına bırakıyor. Kişi titreme ve üşüme ile bunu anlayabiliyor. Nadiren de olsa mide bulantıları ve ishal gibi durumlarla karşılaşılabiliyor. Buna ek yorgunluk hissi vücudu sarıyor, baş ağrısı tetikleniyor.
H1N1 VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?
Virüsten korunabilmek için kalabalık ortamlardan kişinin kendini izole etmesi ve maske kullanması öneriliyor. Bu süreçte hijyen oldukça önemli. Sık sık eller yıkanmalı ve hastalıklı kişilerden uzak durulmalıdır. Eşyaların her an temiz olmasına da dikkat edilmesi öneriliyor. Eğer domuz gribi belirtileri fark ediliyorsa ilk 48 saat büyük önem taşıyor.
Uzmanlar bu konuda uyarıyor. Muhakkak ki doktor tarafından virüsün yayılımını durduracak ilaçlar kullanılmalıdır. Bu süreçte bol su tüketilmeli, sebzeye yoğunlaşılmalı, C vitamini alınmalıdır. Hastalığın ileri boyutlu akciğer enfeksiyonu ve solunum yetmezliğinden kaynaklı olarak ölümle sonuçlandığı da görülebiliyor.