Gündem

Almanya, AB’nin benzin ve dizel yasağını reddetti! Ön karara itiraz ederek oylamayı süresiz erteletti!

Benzin ve dizel yakıt kullanımını yasaklayan karara ilk itiraz Almanya’dan geldi. Avrupa Birliği tarafından alınan yeni karar doğrultusunda dizel ve benzin yakıt kullanımı yapan içten yanmalı tüm motorların 2035 tarihine kadar yasaklanmasına karar verilmişti. Alınan bu karar onaya sunulmadan hemen önce son anda Almanya’nın itirazı ile tamamen rafa kaldırıldı.

Almanya, Avrupa parlamentosuna aldığı kararı iletti. Ön karara itiraz ettiğini duyurdu. 7 Mart Salı günü yapılacak oylama için süresiz erteleme fikrini ortaya sundu. Almanya tarafından yapılan bu açıklama doğrultusunda detaylarda belli oldu.

İTALYA’DA DESTEKLEDİ!

“Kamyon, uçak, tır ve gemi gibi araçların elektriğe dönüşüm süreci oldukça zor. Bu sektörlerde e-fuel’e geçilmesi yeni tescil edilecek otomobillere yönelik bir sistem bulunuyorsa onay görmesinde kabul olunabilir” açıklamasında bulundu. İçten yanmalı motorların e-fuel’e geçmesi halinde tescil mülkü alabildi. Almanya için İtalya’da desteklerini sundu ve kısa süre sonra alınacak bu yeni karar tamamen ertelenmiş oldu.

E-FUEL YAKITI NEYDİ?

E-fuel yakıtı Almanya’nın gündemindeydi. Vatandaşlar da bunun ne olduğunu merak etti. tamamen sentetik bir yakıt olduğu biliniyor. İçerisinde su ve yeşil enerji kullanılıyor. Hidrojen ayrıştırılıyor. Atmosferdeki karbondioksit kerosen adı verilen uçak yakıtı ile petrole dönüşüyor ve suni olarak ham petrol elde ediliyor. Bu yakıt doğaya zarar vermiyor. Uçak ve gemide kullanılsa dahi hiçbir şekilde doğaya zarar verici madde ortaya çıkarmıyor.

KARAR TEPKİ ÇEKTİ!

Almanya’nın sunduğu bu önerinin onaylanma aşaması yeni tasarıyı da engellemiş oldu. İçten yanmalı motorların tamamen yasaklanması konusunda sunulan bu fikir hem italyan’ın hem de Polonya’nın hoşuna gitti. Öte yandan bu karara memnun olmayanlar da vardı. Yeşiller partisinin muhalefet üyesi; “Almanya’nın iklim korumada fren” olduğunu ifade ederek tepkisini ortaya koydu.