Ekonomi

EYT’liler başvurusu sürüyor! Kıdem tazminatı için kolaylık olacak Hazine kredisi başvuruları çok yakında!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ın (EYT) başvuruları yoğun bir şekilde sürüyor. Kıdem tazminatlarının ödenmesi için kolaylık sağlayacak olan Hazine kredilerinin bu hafta içinde başlaması beklentiler arasında.

Milyonlarca vatandaşın beklemiş olduğu EYT düzenlemesinde yasalaşmaya gidildi. EYT’lilerin başvurusu hız kesmeden devam etmekte. Hazine tarafından, kıdem tazminatlarının ödenmesi için kolaylık sağlayacak olan kredinin de bu hafta içinde başlaması beklentiler arasında oldu.

ÖDENMESİ İÇİN ŞARTLAR ARANMAKTA

Bir gazete haberine göre, Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) paketi içinde, EYT çerçevesindeki kıdem tazminatı kefalet hacmi 28 milyar TL’den 50 milyar TL’ye çıkmış oldu. Krediden faydalanmak isteyen işverenin bankaya başvurması da gerekli şartlar arasında yer almakta. Bunun yanı sıra kredinin çalışanın kıdem tazminatı ödemesinde kullanılmasına dair şartlar da getirilmiş olacak.

Kredi paketi açıklandıktan sonrasında işverenlerin EYT’li olan çalışanlarının listesi ile bankaya başvurması da gerekli olan şartlar arasında yer almakta. EYT çerçevesinde yapılan başvurular bankaya iletilmiş olacak. Banka da Hazine kefaleti ile beraber kaç çalışan EYT’li ise buna göre de kredi verilme imkanı olacak. Kredi 6 ayı ödemesiz bir dönem olmak üzere 36 ay kadar vadeli planlaması yapılacak. Faizin de hem özel hem de kamu bankasında aynı olabileceği belirtilmekte.

ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Kredinin doğru bir şekilde çalışanların hesaba mı yatırılacağı ya da işveren mi verileceği konusunda da çalışmaların sürdüğü ifade edilen açıklamalar arasında yer aldı. Krediyi alan işverenlerden paranın çalışana kıdem tazminatı olarak ödenmesi de şartlar arasında yer almakta. Fakat bunun yönetiminin nasıl olacağı konusu içinde tartışmaların sürdüğü de ifade edildi. Kredinin direkt çalışan hesabına aktarma olabileceği, işveren verilmesi durumunda da çalışanın hesabına yatırıldığına dair belge istenebileceği açıklanan ifadeler arasında yer aldı.

EYT’lilerin başvurusu gündemde kalmaya devam ediyor. Emekli olmaya hak kazananlar için krediler belli olmaya başladı. Belirlenmiş olan şartlar çerçevesinde imkanlar tanındı. İlerleyen süreçlerde EYT’lilerin ilk maaşlarını alması da beklenmekte. Nisan ayında emeklilerin maaşlarının hesapta olması beklenmekte.