Gündem

ABD’ye ait İHA Karadeniz sularına düştü! Rus savaş uçağı İHA’ya çarptı!

Karadeniz’de sıcak saatler yaşandı. Pentagon, Karadeniz’de iki Rus Su-27 savaş uçağının ABD’ye ait olan MQ-9 insansız hava aracını taciz etmiş olduğunu ve bir uçağın çarpması sonrasında MQ-9’un uluslararası sularda düşmüş olduğunu paylaştı.

PENTAGONDAN AÇIKLAMA

İki ülke arasındaki gerilimin daha da tırmanmasına neden olan olaydan sonrada Beyaz Saray’dan gelen açıklamada; ‘ABD uluslararası sahada kimse için tehdit meydana getirmiyordu’ ifadelerini kullandı. İHA’nin rutin operasyon yapmış olduğunu açıklayan ABD’li Orgeneral James Hecker ise ‘Rusya’ya opesrasyonlarını profesyonel ve daha güvenli bir şekilde yapması adına çağrıda bulunuyoruz’ açıklaması yaptı. Öte yandan ise ABD, İHA’nın düşürülmesi sebebiyle Rusya’nın Washington Büyükelçi’ni Dışişleri Bakanlığı’na çağırmış oldu.

Karadeniz’de Rusya ile ABD arasında tansiyonu yükselten bir olay meydana geldi. ABD’ye ait olan MQ-9 REaper tipi İnsansız Hava Aracı (İHA), Karadeniz’de uluslararası hava sahasında görev yaptığı esnada Rusya’ya ait 2 Su-27 savaş uçağının önlenmesine maruz kalmış oldu. Bahsi geçen hamle anında uçaklardan birinin İHA’ya çarpmış olduğunu açıkladı. Çarpma sebebiyle pervanesinde hasar meydana gelen İHA Karadeniz sularına düştü.

ÇARPMANIN PROFESYONEL OLMAYAN BİR ŞEKİLDE YAPILDIĞI İFADE EDİLDİ

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) iki tane Rus Su-27 uçağının, Karadeniz’de ABD’ye ait olan MQ-9 İnsansız Hava Aracını rahatsız etmiş olduğunu, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9’un da uluslararası sulara düştüğünün duyurusunu yaptı. EUCOM’dan yapılan yazılı bildiri de ise, Rusya’ya ait olan iki Su-24 uçağının Karadeniz üstünde ABD Hava Kuvvetlerine bağlı MQ-9 istihbarat, gözlem ile keşif insansız hava aracına (İHA) profesyonel olmayan bir şekilde önlemede bulunduğu açıklandı.

Yapılan açıklamada, ‘Sabah saat 07.30 sularında, Rus Su-27’lerinden biri MQ-9 pervanesine çarpmış oldu. ABD Kuvvetleri MQ-9’u Karadeniz’e uluslararası sulara düşürmek zorunda kalmıştır. Çarpışmadan öncesinde Su-27 uçağı düşüncesiz bir şekilde, çevreye zarar vermiş olarak, gayri profesyonel bir şekilde MQ-9’un üstüne yakıt püskürtmüş olup aynı zamanda önünde uçtu. Bu yaşanan olay, güvensiz ve profesyonelliğin dışında yanı sıra beceriksiz olmanın da göstergesidir’ denilmiş oldu.