Gündem

Bu Ramazan bambaşka olacak! Kırmızı et satışında Ramazan denetimi sıkılaştırılıyor!

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Vatandaşların aklındaki tek soru ise Ramazan yaklaştıkça market etiketlerinde fiyat artışında değişiklik olacak mıydı? Ramazan öncesi ilk kez bu konu üzerine yoğunlaşıldı. Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı, Ramazan ayı öncesinde kırmızı et üzerinde fiyatları artırmak isteyenleri fırsat verilmemesi yönünde çağrıda bulundu. Başkan Nihat Çelik konuşmasında: “Kırmızı et arzında bir problemimiz yoktur” dedi.

Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında çiftçiler bu bölgede üretimi sekteye uğratmamak için büyük bir çaba sarf ediyor, diyen Çelik; “Hayvansal gıdaya erişimde istatistik verilerle güncel bilgileri paylaştı. “Ülkemizde 2 milyon tonu aşkın kırmızı et üretimi küçükbaş hayvancılıkta %25 pay alarak gerçekleşti” diyen Çelik, “Geçtiğimiz yıl girdi maliyetleri %100’ün üzerinde arttı” diyerek ekledi. Ardından Ramazan ayı öncesinde önemli bir uyarıda bulundu.

“FIRSATÇILARA GEÇİT VERMEYİN!”

Başkan Çelik: “Yapılan incelemelerde doğrultusunda Ramazan ayı öncesindeki değerlendirmelerimiz kırmızı ette herhangi bir arz sıkıntısı olmadığını gösteriyor. Ramazan ayı geldiğinde her ürüne yönelik zam yapan fırsatçılar türüyor. Arz sıkıntısı olmamasına rağmen fiyatları artırmak isteyenler var. Bunlar için acilen önlem alınmalıdır” diyerek ekledi.

“Piyasada depremi bahane ederek fiyatlarda artış yapmak isteyenler bunu gerekçe gösterebilir. Dikkat edin!” diyerek uyardı.

ET FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Kırmızı eti desteklemek fiyatta istikrarı sağlamak isteniyorsa küçükbaş hayvancılık her daim desteklenmelidir. Küçük aile işletmeleri sektörümüzün omurga alanını oluşturuyor. Bu nedenle tüm desteklerden mahrum bırakılmadan her fırsatta yanlarında olunduğu bildirilmelidir” diyerek konuşmasını sürdürdü.

“Et fiyatının artışındaki en önemli sebebine de değindi. Fiyatları artıranlar tedarikçiler, fırsatçılar ve arabuluculardır. Yetiştiricinin burada bir etkisi yoktur. Yetiştiricinin aksine yetiştiricinin emeğini rant’a çevirirken tüketici burada mağdur edilmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.