Ekonomi

Tüketiciyi aldatmanın bedeli ağır oldu! Aldatıcı ve yanıltıcı reklamlar için 42 milyon TL idari para cezası geldi!

Tüketici için aldatıcı ve yanıltıcı olan reklamlara dair incelemeler sonucu geçen sene 1303 dosya adına durdurma, 405 dosya adına idari para cezası gündeme gelirken bu çerçevede 42 milyon 329 bin 745 TL idari para cezası kesilmiş oldu.

Reklam Kurulu, tüketici için hem aldatıcı hem de yanıltıcı reklamlara dair incelemeleri sonucunda geçen sene 1303 dosya adına durdurma, 405 doya adına de idari para cezası karar alırken bu çerçevede 42 milyon 329 bin 745 TL idari para cezası kesilmiş oldu. Her sene dünyada ve Türkiye’de tüketicinin korunmasına dair politikalara dikkati çekmek amacı ile 15 Mart ‘Dünya Tüketiciler Günü’ olarak kutlanmakta.

DENGEYİ HEDEFLEYEN POLİTİKALAR YAPILMAKTA

Anayasa’da bulunan ‘Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirlerde bulunur, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik etmektedir’ hükmü gereğine alakalı kurum ile kuruşlar birçok çalışmalar yapmakta. Ticaret Bakanlığı da Anayasa’nın devlete yüklemiş olduğu bu görev ile sorumluluk çerçevesinde, tüketicilerin yani ülke nüfusunun hepsinin, ekonomik anlamdaki çıkarlarını, haklarını, satın almış oldukları mal ile hizmetler ile alakalı güvenliğini ve sağlığını korumaya dair faaliyetlerde bulunmakta.

Bakanlık, tüketiciler ile üreticiler arasındaki ilişki dengede tutmayı hedefleyen politikalarda sadece tüketiciyi değil, belli standartta ve kalitede mal ile hizmet üretmeye teşvik ederek üreticileri ve aynı zamanda ülke ekonomisini de korumayı amaçlamaktadır. Bu sorumluluk çerçevesinde, Bakanlık tarafından hazırlanmış olan Tüketicinin Korunma Hakkında Kanun ve uygulama yönetmelikleri ile yürürlüğe girmiş oldu.

ÇOCUKLAR İLE GENÇLER İÇİN TEŞVİK

Tüketicinin korunma, bilinçli olması ve yasak haklarını kullanması konusu için özendirilmesi, tüketici talep ile tercihlerini dikkate alan firmaların ve tüketicinin de korunması ile alakalı bilimsel çalışmaların de teşvik edilmesi amacıyla ‘Tüketici Ödülleri’ verilmekte. Şimdiye kadar 25 defa verilmiş olan ödüllerin yanı sıra ülke genelinde, lise, ortaokul ve üniversite çağındaki çocuklar ile genleri bilinçli tüketim ile tüketici hakları konusu için bilinçlendirmek amacı ile resim, afiş tasarım, karikatür yarışmaları düzenlenmekte.