Gündem

Çin gençleri arasında işsizlik yeniden gün yüzünde çıktı! Devlet işi için 7.7 milyon kişi rekor başvurusu!

Son zamanlara genç yaştaki işsizliğin rekor olarak çıkmış olduğu Çin’de 2023 başvuru turunda, bu sene ulusal ile il düzeyinde 200.000’den çok fazla devlet işi için rekor orandaki 7.7 milyon kişi kamu hizmeti sınavına girmiş durumda.

VERİLER AÇIKANDI

Çin’de bulunan gençler arasındaki işsizlik oranında günden güne artış gösteriye. İşsizlik hızla artış gösterirken bu sene rekor sayıda insan kamu hizmeti için sınava girmiş durumda. Devlet medyası raporlarını analiz etmekte olan CNBC, 2023 başvuru turu içinde 7.7 milyon kadar kişinin, ulusal ile eyalet düzeyinde 200.000’den çok fazla devlet işi için kamu hizmeti sınavına girmiş olduğunun tespitini yaptı.

Devlet işleri için olan ilgi, Şi Cingping’in geçtiğimiz hafta benzeri görülmemmiş bir üçünü dönem için de Çin2in lideri olarak konumunu sağlamlaştırmış olması ile gelmiş oldu. Şi, iktitarda olan Çin Komünist Parti altında birliği ülkenin inşası için gerekli görmekte. Bu, partinin devlete ait olmayan işletmeler de içinde olmak üzere ekonomideki varlığını da artırmaya hazır olduğu anlamış taşımaktadır.

İŞSİZİK YENİDEN REKOR SEVİYEDE

Çin’in 16 ile 24 yaşları arasında olan geçlerin arasındaki işsizlik, geçtiğimiz yaz pandeminin ortasında rekor seviyelere ulaşmış olmuştu. Fakat o zamandan bu yana biraz da olsa azalma kaydedilmişti. Devlet medyasında da partinin Ulusal Akademisi’nde profesör olan isim zhu Lijia’ya atıfta bulunan bir haber içinde, devletin ulusal ile eyalet düzeyinde işe alımları ‘özellikle üniversite mezunları adına işsizlik baskını hafifletmeyi hedefleyen’ bir karar ile ortalama olarak %15 ile %20 oranında bir genişleme kaydedildiği açıklanmış oldu.

Tüm dünyada ve Çin’de işsizlik etkileri gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Çin’deki gençler arasında işsizlik son derece yükselmiş durumda. Salgın zamanında da bir hayli artan rakam sonrasında bugüne kadar az da olsa bir gerileme yaşamıştı. Ancak son dönemde bir kamu işi için yapılan rekor seviyedeki başvuru sayısı ile gerçekler yeniden gün yüzüne çıkmış oldu. İş için 7.7 milyon kişi başvurdu.