Gündem

Konut ve işyeri sahipleri beyan etmeyi unutan indirim hakkını tamamen kaybedecek! Son gün 31 Mart…

Gayrimenkul ya da arsa sahipleri herhangi bir konut ya da iş yeri mülkü bulunup kira geliri elde edenler için kritik süreç başladı. Beyanname süresi Mart ayı sonunda bitecek. İndirimden faydalanmak isteyenlerin 31 Mart tarihine kadar beyannameyi sunması gerekiyor. Aksi halde hakkını tamamen yitiriyor.

O HAK TAMAMEN YİTİRİLEBİLİR!

Gayrimenkul sahipleri kira geliri çevre temizlik ve emlak vergisi ödemesi kanunlarca zorunlu bir haldir. 2023 yılı için bu yükümlülük 31 Mart tarihine kadar ödenebiliyor. Alınan kira geliri için beyan verilmesi şartı aranıyor. Geçtiğimiz yılı konut kira gelirlerinin 9 bin 500 TL’si gelir vergisinden istisna tutulmuştu. Bu tutarı aşmayan her kira geliri için beyanname gerekmiyor fakat istisnai durumu aştığı halde gelirini beyan etmeyenler ya da bilinçli olarak eksik bildirimde bulunanların elde edecekleri indirim hakkı tamamen ortadan kalkıyor.

BEYANNAMEYİ KİMLER VERMELİDİR?

Gelir beyannamesini vermek zorunda olan kısım sahip olunan mal ya da haktan kaynaklı kira gelirleri üzerinde geçerli oluyor. Beyanname üzerinde gerçekçi bir gider yöntemi seçildiğinde gider indirimden faydalanabiliyor. Gayrimenkul cinsine yönelik kişinin beyan verip vermemesi kanunlarca belirlenmiştir.

  • Konut sahipleri 9 bin 500 TL’den daha az yıllık gelirleri bulunuyorsa beyanname vermiyor.
  • Konut sahipleri 9 bin 400 TL ve üzeri kira geliri elde ediyorsa beyanname veriyor.
  • İş yeri sahipleri 75 bin TL’den daha az yıllık kira elde ediyorsa beyanname vermiyor.
  • İş yeri sahipleri 75 bin TL üzerinde yıllık kira geliri elde ediyorsa beyanname veriyor.
  • Konut ve işyeri sahipleri 70 bin TL ve üzerinde beyanname veriyor.

2023 BEDELİ NE KADAR OLDU? ONLİNE BEYANNAME LİNKİ…

İşyeri kira geliri için beyanname de belirlenen sınır her yıl değişebiliyor. İş yeri için 2023 beyan sınırı 70 bin  TL; mesken konut için 21 bin TL oldu. Mart ve Temmuz ayında 2 taksit halinde ödenebilir.

Kira geliri beyannamesi online ortamda e-devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi aracılığı ile düzenlenebilir. “www.gib.gov.tr” adresine giriş yapıldıktan sonra “Hazır Beyan Sistemi” sayfasına geçilmelidir. Burada beyanname doldurulabilir. 1 Ocak ve 31 Aralık dönemini kapsayacak bu beyannamenin 31 Mart tarihine kadar sunulması gerekiyor.