DünyaEditörün SeçtikleriSağlık

Ne güzel de unutmuştuk! Kabus geri döndü: Hem de yeni bir türüyle..

Tüm dünyayı tedirgin eden ve özellikle havaların ısınması ile ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı çoğu kişi tarafından unutuldu. Ancak havaların ısınması ile birlikte topraktan yeryüzüne çıkmaya başlayan kene bu sefer yeni bir türü ile geri dönüyor. Uzmanlar yaptıkları açıklamasında özellikle İngiltere’de menenjit ve benzeri beyin hasarına neden olabilecek bir kene virüsünün tespit edildiğini açıkladı.

Ülkemizde de dönemsel olarak ortaya çıkan ve pek çok kişinin ölümüne neden olan kene virüsü panik yarattı. 2021 yılında 13, geçen yıl ise 2 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kene virüsünün farklı versiyonu İngiltere’de tespit edildi.

KORONA KENEYİ UNUTTURMUŞTU

Tüm dünya 2-3 yıldır ölümcül koronavirüs salgını ile mücadele ediyordu. Bu dönemde unutulan ve neredeyse adı bile anılmayan kene virüsü ile ilgili yeni bir araştırma yapıldı. İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı yaptığı çalışma sonrasında belirti göstermeyen birkaç kişinin kan örneklerinde yeni virüsü tespit etti.

KENEYE KARŞI NASIL DİKKATLİ OLABİLİRİZ?

Dünyada hemen hemen her noktada görülmesi mümkün olan kene, ülkemizde de can sıkıyor. Havaların ısınması ve piknik sezonunun başlaması sonrasında pek çok kişi kene yüzünden acilin yolunu tutuyor. Kenenin neden olduğu virüsün özellikle baş ağrısı, ensede sertlik ve bilinç kaybı gibi durumlara neden olabileceği belirtiliyor. Konuyla ilgili uyarıda bulunan ajans, özellikle dışarıda vakit geçiren vatandaşların eve geldikten sonra vücutlarının her noktasını dikkatli ve düzenli bir şekilde kontrol etmesi gerektiğini belirtiyor.