DünyaEditörün SeçtikleriGündemSağlık

Koronavirüs aşı tazminatı: Her ay ödenmesine karar verildi! İlk etapta 301 kişi ödeme alacak

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs milyonlarca kişinin ölmesine neden olmuştu. Koronavirüs salgını sonrasında çıkan aşılar o dönem yan etki konusu çok fazla tartışılmıştı. Konuya ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Almanya koronavirüs aşılarının yol açtığı ağır yan etkilerle mahkemeye başvuran 301 kişiye ömür boyu tazminat ödemesine karar verdi.

Koronavirüs aşısı olan ve ağır yan etkilerle karşılaşanlar mahkemenin yolunu tutmaya devam ediyor. Şu ana kadar başvuran kişilerden 301 kişiye ömür boyu tazminat ödenmesine karar verildi. Yetkili birimlerin gerekli görmesi halinde bu kişilerin tedavi masrafları da devlet tarafından karşılanacak.

120 VAKA VAR

Konuya ilişkin yetkili kurum olan Paul Ehrlich Enstitüsü aşılama komplikasyonları listesinde olan belirtilere göre Kovid-19 aşıları kalp rahatsızlıkları, kan pıhtılaşması, yüz felci, Guillain-Barre sendromu adı verilen kas rahatsızlığı, işitme bozukluğu ve kulak çınlaması gibi rahatsızlıklara yol açıyor.

Yayımlanan raporda şu anda can kaybı ve aşılar arasındaki bağlantının tespit edildiği 120 vaka bulunuyor.

BİONTECH AÇIKLAMA YAPTI

Konu ile ilgili Pfizer BioNTech aşılarının üreticisi firma açıklama yaptı. BioNTech aşısı yapılan vakalardaki sağlık sorunlarında herhangi bir bağlantı bulunmadığını belirterek, “Bir aşı üreticisi olarak sorumluluğumuzu çok ciddiye alıyoruz” ifadelerini kullandı.