Editörün SeçtikleriGündemSağlık

Kötü haber böyle verildi: Hastalık 25 ilde görüldü! Kurban Bayramı’na kadar kısıtlama..

Geçtiğimiz aylarda bazı illerimizde şap hastalığının görüldüğü ve bakanlığın harekete geçerek yeni kararların alındığı duyurulmuştu. Gelen son habere göre hastalığın 25 ilde daha görüldüğü açıklandı. Şap hastalığı için çalışmalar devam ederken Nisan ayı içerisinde 9 ilimizde daha hastalık tespit edildiği duyuruldu. Uzmanlar Kurban Bayramı’na kadar  hayvan hareketlerinin kısıtlanması gerektiğini söylüyor.

Konuya ilişkin açıklama Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan tarafından geldi. Arslan, nisan ayında 9 ilimizde daha hastalık tespit edildiğini ifade edildi. Hastalıkta 3 ayın geride kaldığını söyleyen uzman yeni mihrakların tespit edildiğini belirtti.

9 İLDE DAHA TESPİT EDİLDİ

Arslan açıklamasında, “Belki tespit edilen başka iller de vardır. Tespit edilen illere yakın illerde de aşılamalar devam ediyor” diyerek SAT 2 terotipinin 9 ilde daha oluştuğunu ifade etti.

AŞILAMADA HEDEF YÜZDE 100

Büyükbaş hayvanların yaklaşık yüzde 50’sinin aşılandığını ve hedefin yüzde 100 aşılama olduğunu söyleyen uzman isim, “Salgının durdurulmasının birinci aşaması yüzde 80 aşılamaya ulaşmaktadır” dedi.

ŞAP hastalığının ülkemizde görülmesinden sonra kesim, ithalat ve ihracat amaçlı sevklerin dışında aşılama boyunca ülke genelinde hayvan hareketleri daha önce durdurulmuştu. Prof. Dr. Arslan açıklamasında bu uygulamanın Kurban Bayramı’na kadar devam etmesi gerektiğini ifade etti.

AŞILAMAYI TAMAMLAMAZSAK BÜYÜK RİSK ORTAYA ÇIKAR

“Kontrollü bir şekilde hayvan hareketlerinin kısıtlamasının kaldırılacağı söyleniyor.” diye konuşan Arslan, “Ülkemizde Kurban Bayramı’ndan yaklaşık 2-3 hafta önce hayvan hareketliliği başlar. Aşılamayı tamamlamazsak büyük bir risk ortaya çıkar. O nedenle hayvan hareketliliğinin kısıtlanması uygulamasının devam etmesi gerekir”