Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

ASGARİ ÜCRETTE SON DAKİKA: Bakan Bilgin’den asgari ücret zam açıklaması! Milyonlar bu açıklamayı bekliyordu

Emekli ve memurlara gelen peş peşe zam açıklamalarından sonra gözler asgari ücretlilere çevrildi. Ülkemizde çok sayıda kişi geçimini asgari ücretle sağlamaya çalışıyor. Maaşlara bu yıl ara zam yapılıp yapılmayacağını merak ediyordu. Konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin açıklamalarda bulundu.

Bakan Bilgin, şu an için rakam vermeyi düşünmediğini belirterek, “Asgari ücretin diğer ücretleri düzenleyici etkisi var. Temmuz’da bunu değerlendireceğiz. Şu anda rakam vermeyi düşünmüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuları bir seçim vaadi haline getirmediğini biliyoruz. Asgari ücret yılda 1 kez düzenliyor. Ama enflasyondan ötürü 6 ayda bir düzenledik. 8 bin 500 liranın reel etkisini Temmuz’da değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

Habertürk’te canlı yayına katılan Bilgin kendisine yöneltilen sorulara yanıt verdi. Bakan Bilgin’in açıklamalarından önemli kısımlar şu şekilde:

MAYIS’TA BİRİKMİŞ MAAŞLAR YATIRILACAK

“EYT’de deprem bölgesinde müracaat edenlere öncelik verdik. İlk uygulamalar orada yapıldı. Şimdi 1 milyon kişi yaklaşık ilk maaşını aldı. Alamayanların kaybı yok. Hak etme günlerine göre, prim gün sayıları doldurma sayılarına göre her gün işlem yapılıyor. Ayda yaklaşık 30 bin kişiye emeklilik bağlanıyordu. Şimdi biz bu rakamı 120 bine 130 bine çıkardık. Bizim SGK personelimiz büyük bir hazırlık yaptı. Gecelerini gündüzlerine katarak çalıştılar. TBMM jest yaptı, onların fazla mesailerini artırdı. Müthiş çalıştılar. 1 milyona giden rakam yaptılar. Gecikenler endişe etmiyorlar, çünkü birikmiş olarak alacaklar”

ASGARİ ÜCRETTE EN BÜYÜK ZAM YAPILDI

“Asgari ücret konusunda Türkiye gerçekten çok duyarlı davrandı. Geçtiğimiz sene Temmuz ayında yeniden düzenleme yapmak zorunda kaldık. Fiyatlar asgari ücreti tahrip etti. Bu sene de kimsenin beklemediği zammı yaptık. Cumhuriyet tarihinin en yüksek dolar bazında maaşı verdik. 8 bin 500 lira yüksek bir para mı? Değil. Bunun altına düşmemesi için belirledik. Asgari ücreti yukarıya çektiğiniz zaman yüzde 50 zam yaptınız diyelim. Asgari ücretin üzerinde çalışanlar da işverenlerinden aynı oranda zam istiyorlar. Yüzde 50 olmuyorsa yüzde 25 oluyor. Bütün ücret sistemini yukarıya doğru değiştiriyoruz asgari ücretle. Asgari ücretin diğer ücretleri düzenleyici etkisi var. Temmuz’da bunu değerlendireceğiz. Şu anda rakam vermeyi düşünmüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuları bir seçim vaadi haline getirmediğini biliyoruz. Asgari ücret yılda 1 kez düzenliyor. Ama enflasyondan ötürü 6 ayda bir düzenledik. 8 bin 500 liranın reel etkisini Temmuz’da değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum”