Bill Gates, Microsoft’u Nükleer Enerjiyle Yeşillendirmek İstiyor

Bill Gates, nükleer enerjiyi Microsoft’un yapay zeka hedeflerine ulaşmasına ve veri merkezlerinin karbon ayak izini azaltmasına yardımcı olacak bir çözüm olarak görüyor. Nükleer enerji şirketi TerraPower’ın kurucu ortağı olan Gates, küçük modüler reaktörler gibi yeni teknolojileri benimsemek istiyor.

Teknoloji devi Microsoft, nükleer enerjiye yatırım yaparak yapay zeka alanında öncü olmayı ve veri merkezlerinin çevresel etkisini azaltmayı hedefliyor. Şirketin kurucusu ve eski CEO’su Bill Gates, nükleer enerjinin iklim değişikliğiyle mücadelede kilit bir rol oynayacağına inanıyor.

Nükleer Enerji, İklim Hedeflerine Ulaşmada Yardımcı Olabilir

Gates, bu yılın başlarında ABC News’e verdiği demeçte, “Nükleer enerji, eğer bunu doğru yaparsak, iklim hedeflerimizi çözmemize yardımcı olacaktır” dedi. “Yani, elektrik sistemini çok daha pahalı veya daha az güvenilir hale getirmeden sera gazı emisyonlarından kurtulun.”

Ve Gates sadece nükleerin sözcüsü değil; son birkaç yıldır sözlerini eyleme geçirmekle meşguldü.

TerraPower: Gates’in Nükleer Girişimi

İlk olarak Gates, milyarder arkadaşı Warren Buffet’la (iki adamın net servetinin 140 milyar dolar ve 103 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor) 2021’de TerraPower adında bir nükleer girişim başlatmak için iş birliği yaptı. Nükleer enerji şirketi, daha güvenli, daha sürdürülebilir nükleer enerji üretimine yönelik yeni bir dalgayı başlatmaya kararlı.

TerraPower santralleri su yerine sıvı sodyumla soğutulacak ve bu da modeli geleneksel bir nükleer santralden çok daha güvenli, daha verimli ve daha uygun maliyetli hale getirecek. Dahası, kendi kullanılmış nükleer yakıtlarını da kendi ’ erimiş tuz ’ soğutma sistemlerinde geri dönüştürmeyi planlıyorlar. Bu, en büyük ve en pahalı atıklardan birini temsil eden toplam radyoaktif atık üretimini azaltacaktır – nükleer enerji üretimiyle ilgili tuzaklar.

Microsoft’un Nükleer Hedefleri

Ve şimdi Gates, önemli yapay zeka hedeflerinin yanı sıra mevcut operasyonları için de yeşil bir enerji kaynağı sağlamak üzere nükleer enerjiyi benimseyerek kendi şirketi Microsoft’ta devrim yaratmayı planlıyor (geçen hafta Microsoft’un Surface etkinliğinde yapay zeka ana konuşma konusuydu). Microsoft’un nükleer hedeflerine ilişkin bilgiler, “küresel büyüme için nükleer enerji altyapısının tüm yönlerine yönelik proje girişimlerine liderlik edecek” birini arayan kurumsal bir iş ilanından geliyor.

Verge’den gelen raporlar, Microsoft’un, nükleer reaktör tasarımlarının standartlaştırılmasına olanak tanıyacak ve dolayısıyla genel giderlerin yanı sıra güvenlik endişelerini de önemli ölçüde azaltacak yeni bir teknoloji olan Küçük Modüler Reaktörlere (SMR’ler) yatırım yapmak istediğini gösteriyor. Henüz yeni doğmasına rağmen, ilk SMR tasarımının bu yıl Nükleer Düzenleme Komisyonu tarafından onaylanması ve onaylanmasıyla, küçük teknoloji nükleerdeki bir sonraki büyük şey olacak.

Neden Nükleer Enerjiye İhtiyaç Var?

Teknoloji şirketlerinin yaptıklarını yapmalarına olanak tanıyan veri merkezleri, devasa boyutlarda enerji yutucudur. Veri merkezleri ve veri iletim ağları, küresel olarak enerjiyle ilişkili sera gazı (GHG) emisyonlarının yaklaşık %1’inden tek başına sorumludur. Her ne kadar %1 çok etkileyici gelmese de, bu sadece bir sektördeki tek bir değer zincirinin tek bir noktasından kaynaklanan gerçekten şaşırtıcı miktarda emisyon anlamına geliyor.

Bu enerji sorunu, gelişen Yapay Zeka endüstrisine kadar uzanıyor. Yapay zeka ile ilgili sorun, özellikle enerjiye aç bir endüstri olmasıdır; çünkü makine öğrenimi, uzun zaman çizelgeleri boyunca inanılmaz miktarda bilgi işlem gücü gerektirir. Daha yoğun vakaların bazılarında, tekil yapay zeka eğitim modellerinin enerji ayak izleri, beş arabanın veya 125 New York-Pekin gidiş-dönüş uçuşunun ömür boyu karbon ayak izine eşdeğer olmuştur.

Veri depolamanın ve yapay zekanın karbon yoğun doğası, teknoloji sektörünün emisyon taahhütlerini ciddi şekilde tehlikeye atabilir. Bu bir bütün olarak sektör için geçerli ama özellikle Bill Gates için geçerli. Teknoloji camiasının küresel ısınma konularında sesini en çok duyuran üyelerinden biri olarak, bu emisyonları azaltmanın bir yolunu bulmak, Gates’in kişisel misyonu ve kamusal taahhütleri açısından hayati önem taşıyor.

Nükleer, teknoloji endüstrisi için güvenilir, neredeyse tükenmez bir karbon içermeyen temel yük gücü kaynağı sağlayarak tüm bunları değiştirebilir. Gates, ABC News’e “Nükleerin bazı inanılmaz artıları var” dedi. “Bu hava durumuna bağlı değil, bir tesis kurabilirsiniz ancak çok küçük bir tesisten çıkabilirsiniz.”

Exit mobile version