TEKNOFEST İzmir’de yerli savunma araçları göz doldurdu

TEKNOFEST İzmir’de yerli ve milli savunma araçları büyük ilgi gördü. Türkiye’nin ilk yerli zırhlı SUV aracı Tulga ve robot köpek ziyaretçilerin beğenisini kazandı.

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, dün İzmir’de kapılarını ziyaretçilerine açtı. Bugün de yoğun bir ilgi vardı festivale. Jandarmanın kullanımına sunulacak olan, Türkiye’nin ilk yerli ve milli zırhlı SUV aracı “Tulga” da ilk kez görücüye çıktı. Büyük beğeni topladı.

Tulga: Türkiye’nin ilk yerli zırhlı SUV aracı

TEKNOFEST İzmir’in en çok ilgi çeken araçlarından biri de Tulga oldu. BMC tarafından üretilen Tulga, 130 kilometre hıza çıkabiliyor. 5 kişilik zırhlı araç, en zorlu şartlar için tasarlandı. Sahip olduğu üstün manevra kabiliyetiyle Tulga, 300 adet üretilecek. Jandarma Genel Komutanlığı’nın kullanımına sunulacak olan Tulga, Mehmetçik’in güvenliğini sağlayacak.

Ziyaretçiler Tulga’yı yakından inceleme fırsatı buldu. Bazıları da aracın içine oturarak fotoğraf çektirdi. Tulga’yı görenler, Türkiye’nin savunma sanayindeki gelişiminden gurur duyduklarını söyledi.

“Güzel, çok güzel. Gurur duyuyoruz ülkemizin böyle bir teknolojiye sahip olması. Beni gerçekten çok mutlu ediyor.” diyen bir ziyaretçi, Tulga’nın dünyada eşi benzeri olmadığını belirtti.

Keçi: Robot köpek Mehmetçik’in yol arkadaşı

TEKNOFEST İzmir’de sergilenen bir diğer yerli üretim savunma aracı da Keçi oldu. Test Savunma Havacılık Uzay Teknolojileri tarafından tasarlanan robot köpek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonel kabiliyetini arttırıyor.

Keçi, yürüyebiliyor, 5 metre/saniye hızla koşabiliyor ve 85 kiloya kadar yük taşıyabiliyor. Üzerinde bulunan sensörler sayesinde haritalar üzerinden intikal edebiliyor. Robot köpek Keçi, savunma sanayinde her noktada kullanılabiliyor. Özellikle sarp arazide çok başarılı görevler yapıyor.

Keçi, üzerinde bulunan kameralar sayesinde girilmesi riskli sığınak ve mağaraları keşfetme imkanı da sunuyor. Engellenmeye çalışıldığında dengesini koruyabiliyor. Sürünme modu sayesinde dar bölgelerden içeri girebiliyor.

Ziyaretçiler Keçi’yi merakla izledi. Bazıları robot köpeğin üzerine çıkarak denge testi yaptı. Keçi’nin performansından etkilenen ziyaretçiler, robot köpeği sevmeyi de ihmal etmedi.

“Çok ilginç bir şey. Böyle bir teknolojiye sahip olduğumuz için çok mutluyum. Keçi’yi çok sevdim. Umarım Mehmetçik’e çok faydalı olur.” diyen bir ziyaretçi, Keçi’nin Türkiye’nin gücünü gösterdiğini ifade etti.

TEKNOFEST İzmir, 3 Ekim’e kadar devam edecek. Festivalde yerli ve milli savunma araçlarının yanı sıra havacılık ve uzay teknolojileri, yapay zeka, robotik, otonom sistemler, enerji, sağlık, eğitim gibi birçok alanda yenilikçi projeler sergileniyor. Festival, bilim ve teknoloji tutkunlarına eşsiz bir deneyim sunuyor.

Exit mobile version