Gündem

TBMM’nin yeni yasama döneminde gündemi ne olacak?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama döneminde görüşeceği gündem maddeleri neler? Yeni anayasa çalışmaları, başörtüsü sorunu, ekonomik sıkıntılar ve daha fazlası Habertürk yayınında siyasi parti kurmayları tarafından değerlendirildi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 1 Ekim 2023 tarihinde yeni yasama dönemine başladı. Meclisin yeni yasama döneminde görüşeceği gündem maddeleri ise merak konusu oldu. Habertürk yayınında siyasi parti kurmayları yeni yasama dönemine ilişkin mesajlar verdi.

Yeni anayasa çalışmaları

Yeni yasama döneminin en önemli konularından biri yeni anayasa çalışmaları oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yeni bir sivil anayasa yapılması çağrısında bulunmuştu. Bu çağrıya muhalefet partilerinden değişik tepkiler gelmişti.

İktidar partisi AK Parti, yeni anayasaya ilişkin muhalefete çağrıda bulundu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “Bütün partilerin yeni anayasaya ilişkin taahhütleri var. Öyleyse hep beraber kolları sıvayıp bölgesel ve küresel denklemin yeniden karılacağı ve Türkiye’nin ön plana çıkacağı altyapı ve çatısı ile doğru bir çerçeveyi hep beraber ortaya koymamız gerekiyor” dedi.

Muhalefet partileri ise yeni anayasada güçlendirilmiş parlamenter sisteme vurgu yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “Biz seçimlere girmeden önce altılı masayla birlikte bir anayasa taslağı hazırlamıştık zaten. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı güçlendirilmiş parlamenter sistemin ülkede uygulanması gerektiğini ifade ettik ve buna ilişkin bir anayasa taslağı hazırladık. Eğer parlamenter demokratik sisteme dönüşte ilgili bir anayasa değişikliği talebiyle bizde gelirlerse onu görüşmeye ve tartışmaya değer buluruz” diye konuştu.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da yeni anayasada parlamenter sistemin önemine değindi. Çıray, “Parlamenter sistem Türkiye’nin kurtuluşudur. Parlamenter sistem Türkiye’nin demokratikleşmesinin de temelidir. Parlamenter sistem Türkiye’nin ekonomik kalkınmasının da anahtarıdır” ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise yeni anayasada toplumsal uzlaşı ve barışın sağlanması gerektiğini belirtti. Beştaş, “Yeni bir anayasa yapılacaksa bu toplumun bütün kesimlerinin katılımını sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Bu toplumun bütün renklerini kucaklayacak şekilde yapılmalıdır. Bu toplumun bütün sorunlarını çözecek şekilde yapılmalıdır. Bu toplumun bütün yaralarını saracak şekilde yapılmalıdır” dedi.

Başörtüsü sorunu

Yeni yasama döneminde gündeme gelecek bir diğer konu ise başörtüsü sorunu oldu. Geçmiş dönemlerde başörtülü vatandaşların temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin anayasal güvence altına alınması için bir değişiklik teklifi hazırlandığı belirtildi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “Geçmiş dönemde başı açık veya başörtülü vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini kullanımına ilişkin hiçbir engel söz konusu olmasın ve bunu anayasal güvence altına alalım. Seçimlerle beraber bu iki maddelik anayasa değişikliği paketi kadük kalmıştı biliyorsunuz. Bunu tekrar bununla başlayabiliriz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, başörtüsü sorununa ilişkin olarak, “Başörtüsü sorunu Türkiye’nin geride bıraktığı bir sorundur. Bizim bu konuda herhangi bir itirazımız yoktur. Bir değişiklik geldiğinde partimizin yetkili kurulları bakar, kamuoyuyla görüşümüzü bildiririz” diye konuştu.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray ise başörtüsü sorununun çözümünün siyasi partilerin değil, toplumun iradesine bağlı olduğunu söyledi. Çıray, “Başörtüsü sorunu Türkiye’nin tarihi bir sorunudur. Bu sorunun çözümünün siyasi partilerin değil, toplumun iradesine bağlı olduğunu düşünüyoruz. Toplum bu konuda bir uzlaşı sağladığı takdirde biz de buna saygılı oluruz” ifadelerini kullandı.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise başörtüsü sorununun insan hakları ve özgürlükleri bağlamında ele alınması gerektiğini vurguladı. Beştaş, “Başörtüsü sorunu bir insan hakkı ve özgürlük sorunudur. Bu sorunu siyasi bir malzeme olarak kullanmamak gerekir. Bu sorunu çözmek için anayasal bir değişikliğe ihtiyaç yoktur. Yeter ki insanların inançlarına, yaşam tarzlarına, kimliklerine saygı duyalım” dedi.

Ekonomik sıkıntılar

Yeni yasama döneminde meclisin gündemine gelecek bir başka konu ise ekonomik sıkıntılar oldu. Türkiye’nin enflasyon, işsizlik, yoksulluk, borçlanma gibi pek çok ekonomik problemle karşı karşıya olduğu biliniyor. Bu problemlerin çözümü için siyasi partilerin farklı önerileri bulunuyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, ekonomik sıkıntıların aşılmakta olduğunu iddia etti. Ünal, “Türkiye ekonomisi pandemi sürecinde büyük bir direnç gösterdi. Ekonomik reform paketimizle birlikte ekonomideki iyileşme sürecini hızlandıracağız. Enflasyonu tek haneli rakamlara indireceğiz. İstihdamı artıracağız. Yatırım ortamını iyileştireceğiz.