Genel

Kimyasal Tehdit Altındaki Tüneller: Hamas ve İsrail Arasındaki Gerilim Tırmanıyor

Eski Hamas lideri Halid Meşal'ın iddialarına göre, İsrail ve ABD'nin, Hamas'ın Gazze'deki tünel ağına kimyasal silahlarla müdahale planları, bölgedeki gerilimi tırmandırıyor. Bu gelişmeler, uluslararası alanda endişe ve korku uyandırıyor.

Gazze Şeridi’nde yaşanan son gelişmeler, bölgedeki gerilimin tırmanmasına neden oluyor. Eski Hamas lideri Halid Meşal, İsrail’in Hamas tünellerini kimyasal silahlarla doldurmayı planladığını iddia etti. Meşal’ın bu çarpıcı açıklamaları, bölgede yaşanan gerilimin boyutunu ve karmaşıklığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Kimyasal Silah İddiası

Meşal, Perşembe günü Mısır’ın Sada El Balad TV kanalına yaptığı açıklamada, İsrail ve ABD’nin Gazze’ye kara saldırısı düzenlemeyi planladığını, fakat ABD’nin bu saldırıyı ertelediğini ve Gazze’yi hava saldırılarıyla vurmaya devam ettiğini belirtti. Ayrıca, Washington’un rehinelerin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla elit Delta Gücü’nden askerleri konuşlandırdığını da iddia etti.

“Güvenilir kaynaklardan alınan bilgilere göre, ABD’nin İsrail’e yönelik planı, Amerikan ve İsrail kuvvetlerini, sinir gazları kullanarak, Filistinli askerlerin tünellerde ve siperlerde bulunan yeteneklerini felç etmeleri ve bu tünellerde tutulan rehineleri veya esirleri öldürmemeleri şeklinde.” dedi Meşal.

Gazze’nin Tehlike Altındaki Tünel Ağı

Gazze’nin geniş tünel ağı, Hamas savaşçılarının kalabalık kentsel alanların altından geçişini sağlıyor ve aynı zamanda Hamas liderlerinin ve silahlarının olası hava saldırılarına karşı korunmasına olanak tanıyor. 2014 yılında El Cezire’nin hazırladığı bir rapora göre, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde tahminen 500 tünel bulunuyor.

Middle East Eye, çarşamba günü Filistinli grupların, İsrail’in ABD Delta Force komandolarının gözetimi altında Hamas’ın tünellerini kimyasal silahlarla doldurmasını beklediğini bildirdi. Planın, uluslararası yasaklı gazların, özellikle sinir gazının ve kimyasal silahların kullanılmasıyla sürpriz unsurlar içerdiği belirtildi.

Uluslararası Yasalara Aykırı Hareket

İsrail, 1972 Biyolojik ve Zehirli Silahlar Sözleşmesi’ni imzalamayan ülkelerden biri olmasına rağmen, biyolojik silahların kullanımı, 1925 Cenevre Protokolü’nden bu yana neredeyse bir yüzyıldır yasa dışı. Sinir gazları, merkezi sinir sisteminin solunum merkezini sakatlayarak ve akciğerlerin etrafındaki kasları felç ederek, temas ettikten 1 ila 10 dakika arasında ölümcül olabilir.

Alışılmadık Kara İstilası

Meşal, Perşembe günü gerçekleştirdiği konuşmada, kara saldırısının yaklaşmakta olduğunu kabul etti fakat bu saldırının alışılmadık olacağını belirtti. Hem İsrail’in hem de ABD’nin kendi taraflarındaki kayıpları sınırlamak istediklerini ekledi. Meşal, 2003’teki Irak işgali sonrasında yaşanan Felluce Savaşı’na atıfta bulunarak, Amerikalıların, Felluce senaryosunu tekrarlamak istemediklerini ve Musul senaryosunu tercih ettiklerini ifade etti.