Ekonomi

Türkiye’nin Dış Ticaret Açığı Rakamlarla Yüzleşiyor: Gerçekler ve Hedefler Arasındaki Büyük Uçurum

Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç'un Türkiye'nin dış ticaret açığına yönelik eleştirileri, iktidarın ekonomi politikaları ve ihracat hedefleri ile gerçekler arasındaki uçurumu gözler önüne seriyor. İhracat rekoru iddiaları ve artan dış ticaret açığı arasındaki çelişki, ekonominin şu anki durumuna dair endişeleri artırıyor.

Antalya’dan seslenen Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, dün açıklanan dış ticaret açığı verilerine dikkat çekerek, ekonominin alarm veren yönlerini gündeme taşıdı. Ekim ayı itibarıyla kaydedilen 6,7 milyar dolarlık dış ticaret açığı, 2023 yılının Ocak-Ekim dönemini 94 milyar dolarlık bir açıkla tamamladı. Daha da endişe verici olan, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, son on iki ayın toplam dış ticaret açığının 113 milyar dolara ulaşması.

Mevcut iktidarın “İhracat rekorları kırıyoruz” şeklindeki iddiaları, Oluç’un analizine göre, mevcut rakamlarla çelişiyor. 2023 hedeflerinin altında kaldığını, hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracatın ancak yarısına ulaşıldığını vurguluyor. Oluç, iktidarın ithalatı arttırdığını, bu durumun dış ticaret açığını genişlettiğini ve iktidarın politikalarının döviz girişini arttıracağı, doları düşüreceği ve enflasyonu kontrol altına alacağı vaatlerinin gerçekleşmediğini eleştiriyor. Aksine, ihracat açığının rekor kırdığını, dolar kurunun tarihi zirvelere ulaştığını ve enflasyonun zirve yaptığını, halkın yoksullaştığını ve alım gücünün düştüğünü belirtiyor.

Bu durumun, iktidarın ekonomi politikalarının etkinliğine dair ciddi soru işaretleri uyandırdığı bir gerçek. Oluç’un açıklamaları, Türkiye’nin dış ticaret dinamiklerindeki bu kritik eğilimler üzerine derin bir muhasebe yapma ihtiyacını ortaya koyuyor.

Konuya ilişkin şöyle dedi;

”Son değinmek istediğim konu, dün dış ticaret açığı verileri açıklandı, sadece ekim ayındaki dış ticaret açığı 6,7 milyar dolar oldu. 2023 yılı Ocak-Ekim dönemindeki yani on aydaki dış ticaret açığına baktığımızda 94 milyar dolar olmuş vaziyette. Son on iki aylık döneme yani geçen yılın aynı dönemiyle bugüne dair karşılaştırma yaptığımızda, son on iki aylık dönemde dış ticaret açığı toplamda yaklaşık 113 milyar dolar olmuş vaziyette, dış ticaret açığı böyle.
Şimdi, bu rakamlar ortadayken iktidar bize “İhracat rekorları kırıyoruz.” diye anlatıyor, hani ortada rekor filan yok. Adalet ve Kalkınma Partisi 2011 yılında açıklamıştı “2023 hedefleri” diye ve o hedefler de deniyordu ki: “Cumhuriyetin 100’üncü yılında 500 milyar dolar ihracat hedefliyoruz diyordu.” Gerçekleşen son on iki aylık ihracat rakamına baktığımızda 255 milyar dolar olduğunu görüyoruz yani ancak hedefin yarısı tutturulabilmiş vaziyette.
İhracat, dış ticaret açığında, dediğim gibi son bir yıllık rakama baktığımızda 113 milyar dolar. Çünkü ithalatı patlattı bu iktidar. Yani “İhracat yapıyoruz.” diye övünüyor ama ithalatı patlatmış vaziyette, bunu görmek gerekiyor. Yani bu politikaları bu iktidar yarattı. Bu politikalar sayesinde “İhracat rekor kıracak, ülkeye döviz gelecek, dolar düşecek, enflasyon kontrol altına alınacak.” diyordu bu iktidar ama gelinen noktada ihracat açığı rekor kırdı ve dolar kuru tarihin en yüksek seviyesine çıkmış vaziyette, enflasyon zirve yaptı, halk yoksullaştı, alım gücü düştü; durum bu baktığımızda.” dedi.