40 bin kişiyi serbest bırakacak af yasası ne zaman çıkacak? Af yasasında son durum?
TBMM'ye af yasasını içeren yargı reformu nun gelmesiyle binlerce kişi umutlandı.Özgürlüğüne kavuşmayı bekleyen yaklaşık 40 bin kişilik hükümlü af yasasının en kısa sürede Meclis'ten onaylanarak çıkmasını bekliyor.
TBMM’ye af yasasını içeren
yargı reformu
nun gelmesiyle binlerce kişi umutlandı. Özgürlüğüne kavuşmayı bekleyen yaklaşık 40 bin kişilik hükümlü af yasasının en kısa sürede Meclis’ten onaylanarak çıkmasını bekliyor. Af yasası çıkmasını bekleyen hükümlü yakınları da
af yasası
nın ne zaman çıkacağını ve kimleri kapsayacağını araştırıyor.
AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
TBMM Genel Kurulunda Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ilk paketi kabul edilerek yasalaştı. Fakat ceza infaz kanunu ile ilgili düzenleme planı Meclis gündemine gelmedi. Binlerce kişinin merakla beklediği yargı reformu hakkında açıklama yapan Naci Bostancı af yasası değişikliğini Eylül ayının sonuna kadar tamamlayacaklarını dile getirdi. TBMM gündemine mercek tuttuğumuz takdirde binlerce hükümlü ve hükümlü yakının beklediği af teklifinin Meclis gündemine gelmesi eylül sonu veya ekimin ilk haftasını bulacak gibi görünüyor.
HAPİSHANELERDE KAÇ KİŞİ VAR? TÜRKİYE’DE KAÇ TANE CEZA EVİ VAR?
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Temmuz 2019 verilerine göre Türkiye'de 353 cezaevinde halen 280 bin civarında tutuklu ve hükümlü bulunuyor. Meclis tarafından yapılacak infaz düzenlemesiyle, cezaevinden en az 38 bin kişinin tahliye olması bekleniyor. Şimdiden kaç kişinin tahliye olacak hükümlü sayısını öngörmenin mümkün olmadığını dile getiren AK Parti yetkilileri, 38 ile 40 bin arasında kişinin yasa çıkar çıkmaz
tahliye
olmasını bekliyor.
AF YASASINDAN KİMLER FAYDALANACAK? CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?
Binlerce hükümlünün serbest kalacağı düzenleme cinsel suçlar, uyuşturucu madde ve örgütlü suçları işleyenler faydalanamayacak. Bu suçların dışında başka bir suçtan hüküm giymiş olan kişi taslağın yasalaşması halinde infaz süresini tamamladıysa tahliye olabilecek. Ayrıca yasadan kimlerin faydalanacağı hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Uyuşturucuya ilişkin suçlara kesinlikle indirim yapılmayacak. Bu konu kapanmıştır” dedi.
Bakmadan Geçme





