Genel

Memur Annelere Müjde! Kısmi Süreli Çalışma Yasası Gündemde

Memur anneler, “kısmi süreli (part-time) çalışma” uygulamasına dair, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalarda “Analık İzni veya Ücretsiz İzin Sonrası Yapılacak Kısmi Sureli Çalışmalar Hakkında Yönetmeliğin yayınlanmasını istiyor.

Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Habibe Öçal, konuyla alakalı olarak gelişmiş toplumlarda kadınların çalışma hayatının önemli bir parçası olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin üretim ve kalite açısından beklenilen seviyeyi yakalayabilmesi için çalışma hayatında, kadınlara yeteri kadar alan açılması gerektiğine vurgu yapan Öçal, bu konuda atılacak adımların kısa sürede yanıt bulacağını söyledi.

Ayrıca Öçal, hükümetin son yıllarda kadın istihdamına yönelik yaptığı önemli çalışmalara yönelik olarak “2023 hedefleri” arasında kadın istihdamının da yer aldığını ifade edere “Hükümetin, kadınların çalışma hayatında daha fazla etkili olmaları için çaba gösterdiğini biliyoruz. Bu yöndeki girişimlerin uygulamada da yer bulmasını istiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Kadınlara çalışma hayatında pozitif ayrımcılık politikası gereğince Ocak 2016’da çıkarılan 6663 sayılı Kanunla beraber çalışan kadına doğum sonrası yarı zamanlı çalışma imkanı sağlandığını anlatan Öçal, bu haktan yararlanabilmek isteyen binlerce memurun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından uygulamanın nasıl olacağını gösteren yönetmenliğin yayımlanmasını beklediğini ifade etti.

“Kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık adı altında uygulanmasını beklediğimiz birçok talebimiz var. Bunların başında geçen yıl kabul edilen ‘kısmi süreli’ yani ‘yarı zamanlı’ çalışma modeli geliyor. Kanunun çıkmasının üzerinden tam bir yıl geçti. Buna rağmen uygulamaya dair yönetmenliğin yayımlanmaması nedeniyle memur anneler bu haktan yararlanamıyor. Bu hakkı geriye dönük kullanacak mıyız? Onu da bilmiyoruz. Bu belirsizliğin giderilmesi ve yasal hakkımızın pratikte de yer bulması için yönetmenliğin bir an önce yayımlanmasını istiyoruz.” 

İŞÇİ KADINLAR UNUTULMADI

Aynı kanun kapsamında işçi annelere de tanınan yarı zamanlı çalışma uygulamasına ilişkin yönetmenliğin dört ay önce yürürlüğe girdiğini ifade eden Öçal, “Hükümet çalışan kadınlara dönük güzel adımlar atmak istiyor, bu yönde de yasal düzenlemeler yapıyor ancak bürokrasi nedeniyle bunların hayata geçmesi zaman alıyor. Toplu sözleşme masasında üzerinde mutabık olunan konularda bile benzer durumla karşılaşıyoruz. Artık bu anlayışın değişmesi gerekiyor.” ifadelerinde bulundu.

UYGULAMALARIN NETLEŞMESİ GEREK

Türkiye Kamu-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Leyla Polat da binlerce memur annenin “Yarı zamanlı çalışma” uygulamasının bir an önce hayata geçmesini beklediğine işaret ederek, “Kadın çalışanlar için ‘esnek çalışma’, ‘yarı zamanlı’ ve ‘evde çalışma’ şeklinde tanımlanan çalışma modellerinin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Özellikle geçtiğimiz yıl yasal düzenlemesi yapılan ancak yönetmenliği yayımlanmadığı için memur kadınların mahrum kaldığı yarı zamanlı çalışma modelinin biran önce uygulanmasını istiyoruz. Zira kadın çalışanlarımızın ciddi bir beklentisi var.” açıklamasını yaparak konuşmasını sonlandırdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, konuyla ilgili kısa süre önce yaptığı açıklamada, söz konusu yönetmeliğin bu ay içinde yayımlanabilir açıklamasında blunmuştu.

Kamupersoneli.net | AA