Gündem

Çalışma Bakanı Müezzinoğlu: İstihdam Seferberliği Kapsamında 880 Bin Kişi İstihdam Edilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim 2016’ya ait işsizlik oranına ilişkin, “Bunu en kısa zamanda bizim yüzde 10’ların altına indirememiş olmamız, hep birlikte bizim eksiğimiz veya kendimizi güvene almak düşüncemiz olur. Ülkenin dinamiklerini çok daha güçlü hale getiremezsek, kendimizi de güvene almış olamayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Müezzinoğlu, İstihdam Seferberliği kapsamında İŞKUR ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) arasında “Oda ve Borsalarda İŞKUR Hizmet Noktası Kurulması Protokolü”nün TOBB İkiz Kuleler’deki imza törenine katıldı.

Türkiye’nin son yıllarda çeşitli çevrelerinin farklı baskı ve tuzaklarına maruz kaldığını belirten Müezzinoğlu, bu çevrelerin Türk milletinin başka milletlere benzemeyeceğini artık bilmesi ve görmesi gerektiğini vurguladı.

“Türk milleti dışında hiçbir millet, 15 Temmuz gecesini aydınlık bir sabaha dönüştüremezdi.” ifadelerini kullanan Müezzinoğlu, bunun kadın erkek, yaşlı genç toplumun her kesimin katkısıyla başarıldığını bildirdi.

Müezzinoğlu, 15 Temmuz akşamı yaşanan kahramanlıkları çeşitli örnekler üzerinden anlatarak, Türkiye’nin şehit ve gazilere borcunun olduğunu kaydetti.

BÜYÜKANNE PROJESİ’NDE İMZALAR ATILACAK

Torunlarının bakımını üstlenen büyükannelerin desteklenmesini içeren projede, tanıtımın gelecek hafta İstanbul’da yapılacağını ve imzaların atılacağını bildiren Müezzinoğlu, İstanbul Sanayi Odasının önerdiği bu projenin kadın istihdamına katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

“Tehlikeli” ve “Çok Tehlikeli” sınıfta olan işlerde engelli istihdamında yaşanan zorlukların farkında olduklarını vurgulayan Müezzinoğlu, “Engelli çalıştırmada yaşanan zorlukları yeni projelerle farklı boyutlara taşımayı hedefliyoruz. Çünkü, ‘Kanunu koyduk ne pahasına olursa olsun yapacaksınız, yoksa cezayı keseriz.’ diyerek alacağımız mesafe çok sınırlı. Tekstilde yalnızca engellilerin çalıştığı fabrikaları ve üretim merkezlerini kurarak engelli istihdamının gerekli oranlarını yakalamalıyız.” diye konuştu.

Müzezzinoğlu, Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı’nın ilk etkinliğini önceki hafta Konya’da yaptıklarını anımsatarak, bu kapsamda işçisinden işverenine, sendikasından sivil toplum kuruluşu temsilcisine kadar farklı kesimlerin görüş ve önerilerini dinlediklerini aktardı.

Söz konusu programın geçen hafta cuma günü 10 ilde daha yapıldığına işaret eden Bakan Müezzinoğlu, 81 ilin tamamında toplumun farklı kesimleriyle bir araya geleceklerini bildirdi.

Yeni mezun ücretlerinin devlet tarafından ödenmesi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

“İŞKUR ELİNDEN GELENİ YAPIYOR”

İŞKUR Genel Müdür Vekili Mehmet Ali Özkan da işsizlik dünyanın en önemli sorunlarından biri olduğunu, bu sorunun çözümünün toplumun her kesimin iş birliğiyle sağlanabileceğini kaydetti.

İmzalanan protokol ile istihdam artışını hedeflediklerine işaret eden Özkan, TOBB ile iş birliği kapsamında 252 noktada hizmeti vatandaşın ayağına götüreceklerini bildirdi.

İŞKUR’un iş ve meslek danışmalarıyla istihdamın artırılması için elinden geleni yaptığını belirten Özkan, işverenler başta olmak üzere, toplumun her kesiminin de elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından, “Oda ve Borsalarda İŞKUR Hizmet Noktası Kurulması Protokolü” Bakan Müezzinoğlu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından imzalandı.

Protokolün imza törenine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan ve ilgililer katıldı.

HEDEFLENEN AKTİF İŞ GÜCÜ HİZMETLERİ 600.000

İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI 300.000 KİŞİ: İş başı eğitim programları ile amacımız, gençlerimizin iş gücü piyasasına girişlerini kolaylaştırmak ve mesleki tecrübe eksikliklerini gidermektir. Aynı zamanda işverenlerimizin de aradıkları nitelikli elemanları bulma ve tanıma imkanı sağlanmaktır.

İş Başı Eğitim Programı katılımcılarına tam zamanlı olarak programa katılmaları halinde kendilerine bakanlık olarak 1 net asgari ücret tutarında ödeme yapılacaktır. Bu kapsamda bir yıla kadar çalışanın ücreti devlet tarafından karşılanacak olup program süresinde işveren çalışanına hiçbir ödeme yapmayacaktır. Şayet işveren devletin ödemesine ilave bir ödemeyi çalışana yapar ve bunu belgelendirirse; yaptığı bu ödemeyi gelir vergisinden düşme imkanına sahip olacaktır.

Bu kapsamda işverenlerimizin rekabet gücünü arttırmayı hedefliyoruz. Program sonunda istihdam edilen katılımcıların 42 aya kadar sigorta işveren primleri Bakanlığımız tarafından karşılanacaktır.

Ayrıca mesleki eğitim programıyla 100.000 kişi, girişimcilik eğitim programıyla 100.000 kişi ve TYP’den 100.000 kişinin faydalanarak aktif iş gücü programlarıyla istihdama katkı sunulması hedeflenmektedir.

ARTI İSTİHDAM PROGRAMI – 280.000

Artı İstihdam Programı”yla katma değeri yüksek olan sektörlerde istihdamını arttıran işverenlerimizin işçileri için ödeyeceği ücretin 1. yılında net asgari ücretin %50’sini, 2. yılında ise net asgari ücretin %25’ini karşılayacağız.

TOPLAM HEDEFLENEN İSTİHDAM 880.000

Bir Yorum

  1. İşkura gidiyoruz durumları anlatıyoruz bu jadar kişi alınacak diyoruz yok öyle şey deyip geçiitiriyorlar

  2. sayın müezzin oğlu taşeron taşeron taşeron yeter sahip çıkın korkmayın ağzınızdan hayırlı bir haber çıksın artık kadro istiyoruz ösp değil kadro

  3. Milleti nasıl kandırıyorlar.Bu işbaşı eğitim projesi patronlara yarıyor.Bizde köle oluyoruz.Emeklilik sigorta primi yatırmıyorlar,sadece sağlık sigortası yapıyorlar.Devleti yönetenler iyice saçmaladılar çalışanın maaşını devlet neden ödüyor?Zenginlerin hem işi görülüyor hem para vermiyorlar.Hakkım haram olsun.

  4. Yalan dolan o alınacak bu alınacak diye milleti kandırıyorlar millet kan ağlıyor

  5. Gecen 100 bin bilisimci alinacak dendi iskura gittim bizde haberi gorduk ama bize yazi herhangi bir yazi gelmedi dediler bunda da mi boyle olcak