Politika

Cumhurbaşkanlığı Sistemini Getiren Anayasa değişikliğinde İkinci Tur Oylaması Yapılacak

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle alakalı anayasa değişikliğinin görüşmelerinin birinci turu, Meclis’te yaşanan tartışmaların gölgesinde tamamlandı.

Görüşmelerin ikinci turu ise bugün başlıyor. Birinci turda yapılan oylamalarda nabız ölçüldü, ikinci turda ise paketin referanduma gidebilmesi için oy sayısının 330’un altına düşmemesi gerekeceği belirtildi.

BİRİNCİ TURDAN ÇIKAN SONUÇLAR

Birinci turda oylama sonuçlarının genel durumu anlamak çok önemli olurken  AK Parti ve MHP’nin uzlaşarak Genel Kurul gündemine getirdiği pakete bu partilerin milletvekillerinin desteğinin tam olup olmadığı, yani açık olup olmadığı merak edilen konular arasında kendine yer bulmuştu. AK Parti’de “hayır” oyu vereceğini açıklayan vekil bulunmazken MHP’de ise yönetime muhalif oldukları bilinen 5 milletvekili “ret” oyu vereceklerini duyurdu.

Sunulan maddelere geçiş için yapılan ilk oylamalarda oylamaya katılamayan milletvekillerininde hesaplandığında açık çıktı ve kabul oylarının 338’de kaldığı ve tamamlanmasına engel olarak 8 hayır oyu vardı.

Daha sonra hiç bir madde içerisinde bu oyların 340’ın altına düşmediği görüldü. Maddeler arasında en düşük oyun ise, paketin en önemli iki maddesi olarak tarif edilen 7 ve 8’inci maddeler aldı. Her iki maddeye verilen oylar da 340 olduğu belirlendi.

Yedinci maddede ise Cumhurbaşkanının adaylığını ve seçimini düzenlemekte. Sekizinci madde ise, yürütme yetkisini Cumhurbaşkanı’na veriyor, ayrıca diğer yetkileri tanımlayabiliyor.

İKİNCİ TUR KURASINDA EN AZ 330

İkinci turda gözler yine AK Parti ve MHP tarafına çevrildi. Her bir maddenin ve yapılacak son oylamada paketin tümünün 330 veya üzeri kabul oyu alması gerekecek. Eğer maddeler 330’un altında kalırsa bu o maddenin referanduma sunulmayacağı anlamına gelmekte. Bu paketin Cumhurbaşkanlığı ile ilgili maddeleri bir bütün olduğu için herhangi birinin geçmemesi durumunda öngörülen sistem eksik kalıyor. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halind ise AK Parti’nin paketin tamamını çekebileceği belirtiliyor.

Liderler partilerinden açık çıkmaması için işi sıkı tutulduğu biliniyor. Başbakan Binali Yıldırım, Salı günü birinci tur için teşekkür etmek üzere Salı akşamı partisinin milletvekilleriyle bir araya geldi. Başbakan’ın hemen ertesi gün başlayacak oylama öncesinde milletvekilleriyle teması başlı başına önemli bir mesajdı.

Birinci turda tüm görüşmeler boyunca Meclis Genel Kurulu’ndan ayrılmayan MHP Genel Başkanı’nın bu tavrı da milletvekilleri açısından önemli. MHP yöneticileri, oyunun rengini açıklayanlar dışında hiç bir milletvekilinin “hayır” oyu kullanmasını beklemiyor. İsmini vermeden konuşan bazı milletvekilleri ise, bu turda oyların madde içeriğine göre değişebileceğini söyledi.

Kamupersoneli.net | ANKARA