Mevzuat

İş Güvenliği Uzmanı Görevlendirmesine İlişkin Süre İki Yıl Daha Uzatıldı

Mevzuat Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü aracılığı ile yayınlanan yönetmelikle İş Güvenliği ve Sağlığı Kanununda değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklik kapsamında iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesine ilişkin belirlenen süre 2 yıl daha uzatıldı. 

İş güvenliği uzmanlarının görev sürelerinin uzatıldığı belirtilen yönetmelik beş bölümden oluşmaktadır. Yayınlanan yönetmelikte iş güvenliği uzmanlarının görevleri ve önceki yönetmeliğe göre değiştirilen maddeler belirtilmiştir. 

İş Yeri Hekimleri ve İş Güvenliği Uzmanları Hakkında Şu İfadelere Yer Verildi;

İş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü

GEÇİCİ MADDE 4 – (1) (Değişik: 4/4/2015-6645/6 md.) Bu Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde (A) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, 1/1/2020 tarihine kadar (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi; tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise (B) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü, 1/1/2019 tarihine kadar (C) sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi kaydıyla yerine getirilmiş sayılır. (1)

(2) (Ek: 12/7/2013-6495/55 md.) Bakanlık, usul ve esaslarını belirlemek kaydıyla, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlara, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmiş olan prim gün sayısı ile sahip oldukları belge sınıfı gibi hususları dikkate alarak üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılmak şartıyla en fazla iki sınav hakkı verilmesine dair gerekli düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.

(3) (Ek: 4/4/2015-6645/6 md.) İkinci fıkraya göre iş güvenliği uzmanlığı belge yükseltme sınavlarında başarılı olup belge almaya hak kazananların hakları saklıdır