Politika

Cumhurbaşkanı Meclisi Feshedecek mi? Tartışmalar Hakkında Açıklama

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olarak görevde bulunan Mehmet Uçum, bugün yapığı açıklamada Cumhurbaşkanı’nın meclis’i fesh edeceğine yönelik çıkan tartışmalara net yanıt verdi.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum, “Bu değişiklik hukuk reformudur, bu değişiklik siyasal reformdur, siyaset yapma tarzında reformdur. Değişiklikle Türkiye’de devlet-toplum ilişkilerinde yeni bir dönem başlayacağını söyleyebiliriz.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Uçum şu ifadeleri kullandı;

“Bu değişiklik temsil hakkını genel olarak güçlendirmektedir. 550 milletvekili sayısı 600’e çıkarılmaktadır. 80 bin oy alıp seçilemeyen milletvekili ile 15 bin oy alıp seçilen milletvekili arasındaki sayısal orantısızlık meselesi bir nebze ortadan kaldırılmaktadır. 18-25 yaş arasında yaklaşık 7 milyon genç var ve seçilme yaşı 18’e indiriliyor. Demokratik bir temsilin kurulabilmesi için sadece seçmen temsili yetmez. Tüm sosyal kesimlerin temsili gerçekleştirilmesi demokrasi açısından önemlidir. Klasik demokrasiye sahip bir çok ülkede seçilme yaşı 18’dir.” dedi.

Değişikliklerin reformları başlatan bir süreç olduğuna vurgu yapan Uçum,”Bu değişiklik hukuk reformudur, bu değişiklik siyasal reformdur, siyaset yapma tarzında reformdur. Değişiklikle Türkiye’de devlet-toplum ilişkilerinde yeni bir dönem başlayacağını söyleyebiliriz. Bu dönemde de halk mutlaka merkezde olacaktır. Milli irade halkın siyasal sistem üzerindeki gücünün artmasıyla gerçek anlamda gerçekleşecektir.”açıklamasını yaptı.

ASİL FONKSİYONLAR KANUN YAPMA OLACAK

“Artık doğrudan doğruya milletvekillerimiz kanunla ilgilenecekler. Asil fonksiyonları kanun yapma olacaktır. Cumhurbaşkanlığı sisteminin ön gördüğü parlamento, bugünkünden daha güçlüdür. Kanunu kendisi yapacak. Diğer Başkanlık sistemleriyle kıyaslandığında da parlamentonun güçlendirildiği görülüyor. ‘Cumhurbaşkanı Meclisi feshedecek’ şeklinde çok asılsız iddialar var. Bir defa fesih yetkisi tamamen parlamenter sisteme ait bir uygulamadır. Parlamenter sistemde koşullar yerine geldiğinde devlet başkanı parlamentoyu fesheder. Mevcut 1982 Anayasasına göre, hükümet kuramayan parlamentoyu fesih yetkisi vardır ama parlamentonun cumhurbaşkanıyla ilgili hiçbir işlem yapma yetkisi yoktur. Burada da yine parlamento güçlendirilmiştir. ifadesini sarfetti.

Parlamenton durumlarının güçlü olduğunu dikkat çekerek; “Parlamento sürekli bir müessesedir. Halbuki cumhurbaşkanı için dönem koymuşuz. Diyoruz ki; ‘Cumhurbaşkanı iki dönem seçilebilir.’ Cumhurbaşkanı eğer seçim kararı alırsa bu kararı aldığı anda birinci dönemini doldurmuş oluyor. İkinci döneminde böyle bir hakkı yok. Çünkü seçim kararı alırsa aday olamıyor. İkinci dönemini de doldurmuş oluyor.” dedi.

45 GÜN İÇİNDE SEÇİME GİDİLİR

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ise yaptığı açıklamayla beraber “Türkiye Cumhuriyeti’nin şu an 65. Hükümeti iş başında. Eğer cumhuriyetin başından itibaren bu sistem olmuş olsaydı bugün 18. hükümet olacaktı, 65. hükümete ise 2 bin 248 yılında ulaşmış olacaktık.” açıklamasını yaptı.

Gül, sözlerini, “Cumhurbaşkanı makamı eğer boşalırsa ABD’de diğer başkan yardımcısı kalan süre ne kadarsa onu tamamlar. Orada başkan yardımcısı aynı zamanda senatoya da başkanlık yapar. Bizde cumhurbaşkanı, yardımcısı ve bakanların, kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği milletvekillikleri sona erer. Bizim sistemimizde ise cumhurbaşkanlığı makamı herhangi bir nedenle boşalırsa, yardımcısı cumhurbaşkanlığına devam etmiyor, derhal seçim kararı alıyor ve en geç 45 gün içerisinde millete gidiliyor.” ifadeleriyle tamamladı.

Diğer yandan meclis fesh tartışmalarına son nokta koyulmuş oldu.

Kamupersoneli.net | ANKARA