
Açıköğretim Fakültesinin, sektöründe çk sayıda iş imkanı bulunan bölümlerinden olan Turizm ve Otel İşletmeciliği önlisans bölümü ile ilgili olarak, AÖF resmi sitesinde: “Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programının amacı turizm sektöründe ihtiyaç duyulan ara insan gücü ihtiyacının karşılanması için uygulamaya konulan bu programda, öğrencilere servis, kat hizmetleri, mutfak, ön büro ve insan ilişkileri konularında gerekli bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanır. Program örgün eğitime girme olanağı bulamayan kişilere turizm sektöründe çalışma alanında eğitim fırsatı vermektedir.” ifadeleri yer almaktadır.
Mezun Olma Koşulları:
Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Bölümünden mezun olabilmek için 120 AKTS kredilik derslerin tümünü alıp, başarı ile geçmek gerekir. Herhangi bir dersinizin harf notunun FF, YZ, DZ olması durumunda, bölümden mezun olamazsınız. Ayrıca tüm dersleri geçip mezun olma durumuna gelince, mezun olabilmeniz için Genel Not Ortalaması (GNO) en az 2,00 olmalıdır. Tüm bu şartları yerine getiren öğrenciler, ‘Açıköğretim Fakültesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programı Diploması’ almaya hak kazanırlar.
Zorunlu Staj Uygulaması:
AÖF Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programında bulunan zorunlu staj uygulaması ile ilgili olarak, AÖF resmi sitesinde:
Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programında zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır.
Öğrenciler zorunlu stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapılmamaktadır.
Öğrenciler zorunlu stajını, Turizm İşletme ya da Turizm Yatırım Belgesi bulunan otel, tatil köyü işletmeleri, seyahat acentaları ile üniversitelerin; konukevleri, misafirhaneleri veya Turizm Meslek Yüksekokullarının uygulama otellerinde yapabilirler.
Staj Muafiyeti
Zorunlu staj uygulamasında staj muafiyeti yoktur, ancak öğrenciler aşağıda belirtilen durumları resmî olarak belgelendirmeleri durumunda Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile stajdan muaf sayılabilir.
– Sürekli engelli olup engel oranı %40 ve üzeri olma veya ilgili mevzuata göre malul sayılma;
Öğrenciler tam teşekküllü hastaneden alacakları Sağlık Kurulu Raporu ile sürekli engelli olduklarını, engel oranının %40 veya üzeri olduğunu belgelendirmeleri gerekir. Ayrıca ilgili mevzuat uyarınca malul sayılan öğrencilerin bu durumlarını belgelendirmeleri zorunludur.
– Staj yapacağı dönem içerisinde programı ile ilgili sektörde SGK’ye tabi sigortalı olarak en az zorunlu staj süresi kadar çalışmış olma,
– Öğrencinin programa kaydolduğu tarihten itibaren cezaevinde/tutukevinde hükümlülük/tutukluluk süresinin, önlisans programları için 4, lisans programları için 7 yılın üzerinde olma hali.
Açıköğretim Sistemi Programlarına kayıtlı olan öğrenciler yukarıda belirtilen durumları belgelendirmeleri hâlinde muafiyet talebinde bulunabilirler.
ifadeleri yer almaktadır.
Bu Bölümde Hangi Dersler Var?
Dikey Geçiş Olanakları:
AÖF Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programından mezun olduktan sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans eğitiminden öğrenimize devam edebilirsiniz. Bu bölümden hangi lisans bölümlerine geçiş yapabileceğinizi öğrenmek için ise, o yıla ait DGS kılavuzunu incelemeniz gerekmektedir.
İş Olanakları:
AÖF Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programından mezun olduktan sonra, yapılabilecek işler ve varolan iş olanakları ile ilgili olarak AÖF resmi sitesinde: “Turizm ve Otel İşletmeciliği Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, turizm sektöründe konaklama ve yiyecek- içecek işletmelerinde istihdam edilir.” ifadesi yer almaktadır.
Kamupersoneli.net | Ankara