
Açıköğretim Fakültesi önlisans bölümleri arasında yer alan Turizm ve Seyahat Hizmetleri bölümü ile ilgili olarak AÖF resmi sitesinde: “Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programının amacı turizm endüstrisinde, özellikle seyahat sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli ara eleman açığını gidermek için açılan programın amaçları öğrencilere temel işletmecilik ve turizm bilgisinin yanı sıra turizm dağıtım sistemini oluşturan seyahat sektörünün yapısı ve işleyişi, seyahat acentacılığı ve tur operatörlüğü, tur planlama ve yönetimi, turizmde ulaştırma ve profesyonel biletleme konularında gerekli bilgi, beceri ve donanıma elemanlar yetiştirmektir. Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programı; turizm ve seyahat işletmelerinin çeşitli bölümlerinde sorumluluk üstlenebilecek, bunun yanında gerekli koşulları sağladığında kendi adına işyeri açıp çalıştırabilecek, uygun meslek elemanı adayı olabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bu amaçlar doğrultusunda öğrencileri mesleğe hazırlamakta ve gerekli bilgileri edinmesini sağlamaktadır.” ifadeleri yer almaktadır.
Bölümden Mezun Olma Şartları:
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Bölümünde, zorunlu staj uygulaması vardır. Bu konu ile ilgili olarak AÖF resmi sitesinde:
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programından mezun olabilmek için, 120 AKTS kredilik derslerin tümünü almak gerekir. Bu derslerin herhangi birisinin notunun FF, DZ, YZ olması durumunda mezun olamazsınız. Ayrıca mezun olma durumunda Genel Not Ortalamanız (GNO) en az 2,00 olmalıdır. Tüm bu şartları yerine getiren öğrenciler, ‘Açıköğretim Fakültesi Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programı Diploması’ almaya hak kazanırlar.
Bölümde Zorunlu Staj Uygulaması Vardır:
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programında zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır.
Öğrenciler zorunlu stajını 2. yarıyıl dönem sonu sınavından sonra herhangi bir dönemde tek seferde yapmalıdır, bölerek farklı zaman dilimlerinde yapılmamaktadır.
Öğrenciler zorunlu stajını, Turizm İşletme ya da Turizm Yatırım Belgesi bulunan otel, tatil köyü işletmeleri, seyahat acentaları ile üniversitelerin; konukevleri, misafirhaneleri veya Turizm Meslek Yüksekokullarının uygulama otellerinde yapabilirler.
Staj Muafiyeti
Zorunlu staj uygulamasında staj muafiyeti yoktur, ancak öğrenciler aşağıda belirtilen durumları resmî olarak belgelendirmeleri durumunda Fakülte Yönetim Kurulu Kararı ile stajdan muaf sayılabilir.
– Sürekli engelli olup engel oranı %40 ve üzeri olma veya ilgili mevzuata göre malul sayılma;
Öğrenciler tam teşekküllü hastaneden alacakları Sağlık Kurulu Raporu ile sürekli engelli olduklarını, engel oranının %40 veya üzeri olduğunu belgelendirmeleri gerekir. Ayrıca ilgili mevzuat uyarınca malul sayılan öğrencilerin bu durumlarını belgelendirmeleri zorunludur.
– Staj yapacağı dönem içerisinde programı ile ilgili sektörde SGK’ye tabi sigortalı olarak en az zorunlu staj süresi kadar çalışmış olma,
– Öğrencinin programa kaydolduğu tarihten itibaren cezaevinde/tutukevinde hükümlülük/tutukluluk süresinin, önlisans programları için 4, lisans programları için 7 yılın üzerinde olma hali.
Açıköğretim Sistemi Programlarına kayıtlı olan öğrenciler yukarıda belirtilen durumları belgelendirmeleri hâlinde muafiyet talebinde bulunabilirler.
ifadeleri yer almaktadır.
Bu Bölümde Hangi Dersler Var?
Dikey Geçiş Olanakları:
Bu bölümden mezun olduktan sonra, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Hangi lisans bölümlerine geçiş yapabileceğinizi öğrenmek için, DGS kılavuzunu inceleyebilirsiniz.
Mezun Olduktan Sonra İş Olanakları:
Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Bölümünden mezun olduktan sonra, iş olanakları ile ilgili olarak AÖF resmi sitesinde: “Turizm ve Seyahat Hizmetleri Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, seyahat acentaları ve tur operatörlerinin tur tasarım ve operasyon, tur satış ve gereken belgeyi almak koşulu ile biletleme bölümlerinde çalışabileceklerdir. Ayrıca konaklama işletmelerinin seyahat endüstrisi işletmeleri ile ilişkileri düzenleyen ilgili bölümlerinde satış-pazarlama elemanı olarak çalışabilecek bilgi ve donanıma sahip olabileceklerdir. Bu meslek elemanları; kamu ve özel sektörde, seyahat ve otelcilik hizmetleri, acentecilik, reklâmcılık-tanıtım, fuarcılık vb. gibi alanlarda organizasyon, ön büro, satış ve pazarlama hizmetleri gibi değişik görevlerde çalışabilmektedirler. Özellikle tanıtımla ilgili işlerde yarı zamanlı çalışabilme de söz konusudur.” ifadeleri yer almaktadır.
Kamupersoneli.net | Ankara