
Hakim, Cumhuriyet Savcısı ve Yardımcı Personel Sayısının Uluslararası Standartlar Gözetilerek Artırılması Sağlanacak
Her alanda olduğu gibi yargı alanında da insan kaynakları büyük önem taşımaktadır. Hâkim ve savcı sayısında önemli ölçekte artış sağlanmasına rağmen Avrupa Konseyi ortalamasına halen ulaşılamamıştır. Önümüzdeki dönemde ortalamanın yakalanması planlanmıştır.
Diğer yandan insan kaynaklarının yalnızca nicelik yönünden değil, nitelik yönünden de geliştirilmesi hedeflenmiş ve eğitim konusuna yalnızca mesleki açıdan değil, yabancı dili de kapsayacak bir bakış açısıyla da yaklaşılmıştır. Bu kapsamda yargı mensuplarının uluslararası alanda eğitim almalarının, yabancı dil öğrenmelerinin ve akademik kariyer yapmalarının önü açılmıştır.
Yargının sağlıklı işlemesinde hâkim ve Cumhuriyet savcıları yanında, yardımcı personel de büyük önem taşımaktadır. Bu bakımdan, adalet hizmetlerinde görev yapan yardımcı personel sayısında da önemli derecede artış sağlanmıştır.
Son on yılda yargı mensubu sayısında önemli oranda artış sağlanmasına rağmen henüz istenilen düzeye gelinememiştir. Yargı mensubu sayısının artırılmasına ilişkin hedefimiz CEPEJ ortalamasına ulaşmaktır. Hakim ve savcı adayı ile yardımcı personel alımının yapılmasıdır.
Hakim ve Savcılara Yargısal Faaliyetlerinde Destek İmkânlarının Artırılacak
Yargısal iş ve işlemlerin nitelikli biçimde yürütülebilmesi için adliyelerde hakim ve savcılara yardımcı olacak uzmanlık kadrolarına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu kadroların geliştirilmesi için program döneminde çalışmalar yürütülecektir. Aile, Çocuk ve Çocuk Ağır Ceza Mahkemelerinde çalıştırılmak üzere ihtiyaç olan psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacı unvanlarındaki personelin artırılması ve hizmetin verimliliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.
Alternatif Ceza İnfaz Yöntemlerinin Geliştirilmesi Sağlanacak
Denetimli serbestlik hizmetlerinin daha da etkin ve verimli olması büyük önem taşımaktadır. Denetimli serbestlik sistemi, tutuklama tedbiri yerine adlî kontrol tedbiri, hapis cezası yerine eğitim kurumuna devam veya kamu yararına çalışma gibi seçenek yaptırımların infazı, ceza infaz kurumundan salıverilen veya hakkında denetimli serbestlik kararı verilen hükümlülerin çalıştırılmaları gibi yaptırımları öngörmektedir. Sistemin etkinliğini daha da artırmak için personelin nicelik ve nitelik olarak geliştirilmesi, uygulamada yaşanan sorunlara ve ihtiyaçlara göre yasal değişiklik yapılması, gönüllü personel sayısının artırılması, sivil toplum kuruluşları ile işbirliğinin artırılması ve koruma kurullarının etkinliğinin artırılması amaçlanmıştır.
Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER