
1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yürürlüğe giren zorunlu bireysel emeklilik sistemine katılımlar devam ediyor. Yapılan hesaplamalara göre zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile 2 ayda yaklaşık 90 milyon lira tasarruf sağlandı.
Türkiye’de 27 Ekim 2003’ten itibaren isteğe bağlı olarak getirilen BES yeni yıldan itibaren 45 yaş altı tüm çalışanlara zorunlu hale geldi. Zorunlu bireysel emeklilik sistemine ilk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör şirketlerinde çalışanlar dahil oldu. Memurlar ise zorunlu bireysel emeklilik sistemine Nisan ayı itibariyle dahil olacak.
Çalışan sayısı 250 ile 999 arasında olan özel sektör işyerlerindeki personel ile merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri ve sosyal güvenlik kurumlarında görev yapanlar 1 Nisan’dan itibaren sisteme katılacak. Prime esas kazancın yüzde 3’ü tutarındaki katkı payı kesintisi, maaşını peşin alanlardan Nisan, çalışarak alanlardan Mayıs ayında yapılacak.
Emeklilik Gözetim Merkezi’nin verilerine göre; yılbaşından sonra BES’E otomatik olarak katılanların sayısı 3 Mart itibarıyla 794 bin 938 olurken, bu çalışanların fon tutarı da 89 milyon 718 bin 325 lira olarak gerçekleşti. Sisteme katılan çalışan başına düşen ortalama birikim tutarı 113 lira oldu..
Zorunlu bireysel emeklilik sistemine göre çalışanlar 2 aylık süreden sonra cayma haklarını kullanabiliyorlar. Özellikle asgari ücretle çalışanların 1400 TL maaş ile geçinmesi zor olduğundan sistemden cayma haklarını kullanmaları bekleniyor. BES’te çok güzel devlet katkıları olmasına rağmen devlet katkılarının tamamından yararlanmak için 10 yıl sistemde kalma ve 56 yaşını doldurmuş olma şartı arandığından bazı çalışanların BES’ten, cayma haklarını kullandığı düşünülüyor.
Kamupersoneli.net