Gündem

CHP'den Kamuoyu Araştırma Şirketlerine İlişkin Önemli Kanun Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir kanun teklifi sundu. Sezgin Tanrıkulu tarafından verilen kanun teklifinde Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’da değişiklik yapıyor.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu tarafından TBMM Başkanlığına verilen kanun teklifinde seçimden önceki 10 günlük sürede, basın ve yayın araçlarıyla, kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir partinin veya adayın lehinde, aleyhinde ya da vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapan ve herhangi bir surette dağıtılması yasağına uymayan şirketlere ceza getirmesi öngörülüyor.

HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Meclis Başkanlığına verilen söz konusu kanun teklifinde yasağa uymayan kanunda belirtilen şartları yerine getirmeyen şirketlere birlikte çalıştıkları tespit edilen partiden fatura karşılığı aldığı ücretin 100 katı idari para cezası kesilecek. Yasaklara uymayan şirketlerin yetkilileri 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası alacak.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu tarafından verilen kanun teklifinde gerekçe de belirtildi. Kanun teklifinin gerekçesinde seçim yasaklarına aldırış etmeden hükümet lehine yapılan manipülasyon çalışmalarının, araştırma şirketlerinin açıkladıkları sonuçların meşruiyetine gölge düşürdüğü belirtildi. Kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi;

“Kamuoyu araştırmalarında yüzde 2’lik hata payı makuldür. Bu oranın üzerinde ya da altında gösterilen sonuçlar, bunun kasıtlı olduğunu ve bir algı operasyonu yapıldığını göstermektedir.”

Kamupersoneli.net – ANKARA