Gündem

Bedelli Askerlikte Yeni Bir Uygulamaya Mı Geçiliyor?

Milliyet Gazetesinden Prof. Dr. Metin Taş, bedelli askerlikte yeni bir uygulamaya geçilebileceğini aktardı. Taş’ın haberine göre; bedelli askerlikte önemli bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Askerlik hizmeti, parasal olarak da ödenebilir. Fakat bedelli askerlik konusunun sadece belirli dönemlerde ve geçici olarak gündeme getirilmesi doğru değildir.

Bedelli askerliğin öncelikle toplumdaki algısı değiştirilmeli ve daha sonra bu yola gidilmesi gerekmektedir. Toplumdaki ‘bedelli askerlik’ algısı değiştirilmeden uygulanacak aceleci bir yöntem, zengin-fakir şeklinde bir ayrışmaya neden olacaktır. 

Bedelli askerlik konusu, devlete maddi açıdan iyi bir gelir potansiyeli durumundadır. Aynı zamanda politik açıdan bakıldığında, bedelli askerliğin oy için de bir potansiyel olduğu düşünülüyor. 

Prof.Dr. Metin Taş, bedelli askerlik konusunun sürekli gündeme getirilmesi yerine öncelikle profesyonel ordu konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ediyor. Profesyonel ordu konusunda çalışmalar yapılıp tamamlandığında bedelli askerlikten gelecek olan gelirlerin ordu için kullanılması gerekiyor. 

Bedelli askerlik yapmak isteyip de ödeme gücü olmayanlar, askerlik yapabilecekleri gibi kamu hizmetinde çalıştırılarak da bedelli askerlik uygulamasından faydalanabilir. Atama bekleyen öğretmenler, askerliklerini kendi mesleklerini icra ederek yapabilirler. 

Bedelli askerlik, sadece belirli zamanlarda geçici olarak gündeme getirilen bir konu olarak kalmamalıdır. Parası olmayan fakat bedelli askerlik yapmak isteyenlerin de bu uygulamadan faydalanabileceği bir model uygulanmalıdır.

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA

Bir Yorum

  1. Bu konu elbette tartışılamaz Sn. Ahmet Sefa bey lakin bu da Türk Ordusuna çok büyük bir katkı ve gelir sağlayan bir uygulamadır. Metin Taş Hocam çok güzel bir noktaya değinmiş ben katılıyorum görüşünüze

  2. Profesyonel ordu sistemi en öz biçimde anlatılmış olmakla birlikte bu tür yorumlara ve araştırmalara değer atfedilebilmesi için en erken vakitte konu ile ilgili açıklamaların yapılması ve kademe kademe sürecin ilerletilerek etkilerinin analiz edilmesi gereklidir. Ülkemizde zaten polis teşkilatı mevcuttur. Askerlik bu yüzden zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır. İnsanlara gençlere gönüllü bir sistemi zorunlu kılmakta hem demokratik ve büyüme hedefi olan ülkenin ilkeleri ile örtüşmemekte hem de istihdamı azaltıcı etki yaratmaktadır.

  3. çok zengin olan bedelli bile beklemiyor gidiyor yurtdışına yalandan bir yerlerde çalışıyor-oturuyor geliyor burada döviz ile askerliği aradan çıkartıyor. mağdur olan çalışan-okuyan orta ve dar kesim. bir an önce profesyonel askerlik gelmeli artık

  4. bedelli çıkarsa çok iyi olur.Evliyim ve iki çocuğum var.Askere gidersem kim bakacak çocuklarıma?Zaten asgari ücretle çalıyorum.Kiradayım.Lütfen çıksın artık bedelli! Bedellinin bedeli neyse öderiz

  5. Vatani görevin bedeli parayla değil bedava olmalı.Ordu tasviye edilmeli.Huzurlu ülkelerde ne terör nede ordu vardır.Artık kimse bedava ölmesin.Bedava yaşasın.Biliyorum bir kaç mal karşı çıkacak bana.

  6. Askerlik yapma isteğe bağlı olsun ama askere gidenlerde yeterli miktarda maaş alsın daha güzel olur bence…

  7. Güzel düşünmüş.hukumet politikalarını Bedelli askerlik üzerinden uygulayabilir .Mesela işsiz ama askerliğini yapmamış bir insanın en az beş yıl bir işte sürekli olarak çalışması gibi.yada kamu hizmetlerinde bir yıl ücretsiz c