Gündem

Öğretmen Atamalarında Torpil Nasıl Yapılıyor, Torpille Devlet Memuru Olmak Mümkün Mü?

Torpille Devlet Memuru Olmak Mümkün Mü?

Eskiye oranla torpille yapılan atamaların sayılarında büyük bir azalma olsa da ne yazık ki ortaya koyulan belgelerde hala bazı kadrolar için torpil yapıldığı açık bir şekilde görülmektedir. Büyük bir çoğunluğunun Müslüman olduğu ülkemizde en büyük günahlar arasında yer alan kul hakkı yemenin bu kadar basit bir seviyeye indirgenmesi ayrı bir tartışma konusu olarak görülürken işsizlikten bunalan çok sayıda gencin “torpille memur olmak istiyorum” arayışları da devam etmektedir.

Aslında tartışılması gereken konulardan biride kendimiz  yapabilecek konumda olsak düşünmeden devreye sokacağımız torpil etkenini bir başkasının yaptığını duyunca feryat figan isyan etmemizdir. Yani kamu atalarında torpil haberlerine olan isyan aslında çoğu kişinin uğraşmasına rağmen kendisinin yapamadığı torpili bir başkasının yapmış olmasıdır. Yani torpilin kendisine değildir.Herkesin hakkına razı olduğu, torpil etkenine başvurmadığı bir sistemi ise kurmak oldukça zor görünüyor. 

Son yıllarda gelişen teknoloji ise artık torpil yapmayı biraz daha zor hale getiriyor. Çünkü yapılan atamalar sonrasında atanan kişilerin isimleri, KPSS puanları, nitelikleri gibi tüm özellikler diğer sınava giren adaylar tarafından görüntüleniyor. Yani sizin yerinize işe alınan kişiyi incelemenize izin veriliyor. Bu da bürokratların risk almaları anlamına geliyor ki hiçbir bürokrat internette patlayacak böyle bir riski üstlenerek koltuğunu tehlikeye atmayı göze alamaz anlamına geliyor. Ancak yine de bakan ve milletvekil düzeyinde yapılan torpillerin olduğu biliniyor. 

Öğretmen Atamalarında Torpil Nasıl Yapılıyor?

Bilindiği üzere öğretmen atamaları artık bilgisayar üzerinden yapılan kura çekilişleri ile gerçekleştiriliyor. Sözleşmeli öğretmen atamaları için yapılan sözlü mülakat aşamaları ise torpilin başladığı yer olarak kabul ediliyor. Ancak yine de torpil hakkından yararlanmak isteyen kişilerin KPSS sınavından yüksek not almaları, yapılan yazılı sınavı başarı ile geçmeleri gerekiyor. Bu aşamaya gelmeye başlayan kişiler arasında ise ne yazık ki mülakat aşamasında torpil yarışı başlıyor ve kimin bulduğu torpil daha yüksekse işe alım şansı yükseliyor. Kamu personel alımları için torpil iddialarının son bulması, torpille açıktan atama söylentilerine son verilmesi için sözlü mülakat aşamasının kaldırılması ve tüm atamaların bilgisayar ortamında yapılacak kuralar ile yapılması zorunlu gibi görünüyor. 

Bir Yorum

  1. 8 yıldır ücretli öğretmenim bu yıl 5 bin atamaya başvurdum puanım 50 mülakatta dada aynısını vermişler tükendim hala kendime gelemedim aş 36 kpssye tırmalıyor yığılma yeni mezun fazla bende eylülde atanmak istiyosum hayata küstüm çalışma yılına baksalar ne olur